Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Milion i po građana još čeka novu knjižicu, a mnogima ističu overe starih, papirnih, zdravstvenih knjižica. Potvrdu za korišćenje zdravstvene zaštite izdaje nadležna ispostava RFZO za sva osigurana lica kojima je zdravstvena knjižica istekla, a zdravstvena kartica još nije izrađena. Ova potvrda će važiti do izdavanja novog dokumenta


Novu zdravstvenu knjižicu čeka još milion i po građana, iako su zahtev za njenu izradu predali još 2016. godine, a nemali broj je i onih kojima su knjižice napravljene, ali im nisu još uručene.

Mnogima ističu overe starih, papirnih, zdravstvenih knjižica, a u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu kako niko neće imati problema prilikom odlaska kod lekara, ukoliko su mu doprinosi redovno izmireni. Na preglede, operacije ili bilo koju drugu intervenciju, mogu da idu s potvrdom koju su dobili u Filijali Fonda, prilikom predaje zahteva za izradu nove knjižice. Oni koji tu potvrdu nisu dobili, moraće da ponovo stanu u red ispred lokalne filijale RFZO.

Do 17. maja 2017. godine podneto je ukupno 6.324.035 zahteva. Savetnik za informisanje direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Nemanja Velikić kaže da imamo oko 6.800.000 osiguranika, što znači da još oko pola miliona građana nije podnelo zahteve za izradu novih zdravstvenih knjižica.

"Apelujemo na osiguranike koji još nisu podneli zahtev za izdavanje nove kartice, da to urade. Do sada je od 6.826.231 osiguranika, 4.722.234 njih dobilo zdravstvene kartice, odnosno urađene su, ali im još nisu uručene. U Zavodu za izradu novčanica u izradi je 1.511.978 zdravstvenih kartica", rekao je Velikić.

Ukoliko su osiguraniku doprinosi uredno regulisani, on može bez ikakvih problema da ostvaruje pravo iz zdravstvene zaštite. Bez obzira na kom obrascu.

"Nijedan osiguranik ne sme da bude vraćen samo zato što još čeka Karticu zdravstvenog osiguranja. Nakon isteka stare knjižice, a po predaji zahteva i čekanja na Karticu zdravstvenog osiguranja svi osiguranici sa izmirenim doprinosima dobijaju Potvrde PZK koje su ekvivalent legitimaciji za ostvarivanje zdravstvene zaštite. I sa njom, bez ikakvih problema mogu obavljati preglede, operacije i druge neophodne intervencije", ukazao je Velikić.

Republički fond i Zavod za izradu novčanica i kovanog novca preduzeli su sve raspoložive mere da se svi i ljudski i tehnički resursi uključe u proces proizvodnje zdravstvenih kartica, kada je reč o Zavodu, odnosno uručivanja zdravstvenih kartica, kada je reč o Republičkom fondu. Prema Velikićevim navodima, Zavod za izradu novčanica u ovoj godini povećao je proizvodni kapacitet zdravstvenih kartica na 700.000 kartica mesečno, čime je ubrzano uručivanje kartica.

"Prema informacijama iz Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca, do kraja 2016. godine maksimalni kapacitet proizvodnje zdravstvenih kartica je bio 350.000 kartica na mesečnom nivou. Imajući u vidu činjenicu da je u poslednja tri meseca prošle godine podneto skoro 4.000.000 zahteva za izradu zdravstvenih kartica, jasno je da Zavod za izradu novčanica ne može da proizvede sve zdravstvene kartice u kratkom roku", napomenuo je Velikić i ocenio da je ovo isključivo posledica prakse osiguranih lica koja su čekala sam istek zakonskog roka za zamenu zdravstvenih knjižica.

Zahtevi za izdavanje novih knjižica mogu da se podnose i dalje, a Velikić objašnjava da to može da se učini na šalterima RFZO, šalterima Pošta Srbije ili uz pomoć portala E-uprave. Neophodna dokumentacija i način predaje, zavise od vrste ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje, o čemu osiguranici mogu detaljno da se informišu na sajtu RFZO.

Osiguranici mogu na dva načina da provere da li im je gotova nova knjižica, odnosno kartica zdravstvenog osiguranja. Odlaskom na neki od šaltera RFZO ili daleko jednostavnije i komfornije, na sajtu RFZO uz pomoć aplikacije "Proveri". Ukucavanjem jedinstvenog LBO broja, i pritiskom na klik, na ekranu će se pojaviti informacija o tome da li je kartica urađena.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Lj. Petrović, 21.05.2017.
Naslov: Redakcija