Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU: Postupak restitucije biće okončan za pet do sedam godina


Nekoliko hiljada građana Srbije do sada je uspelo da povrati svojevremeno nacionalizovanu imovinu. Verskim zajednicama i građanima vraćeno je hiljade hektara šume, zemljišta i više stotina jedinica poslovnog i stambenog prostora. U Agenciji za restituciju kažu da će postupak restitucije biti okončan za pet do sedam godina.

Šume, oranice, građevinsko zemljište, stanovi i poslovni objekti decenijama se nalaze u postupku restitucije. U tom kolu ponekad zaluta i imovina državne bolnice. Kliničko-bolničkom centru Dragiša Mišović sleduje plenidba imovine zbog duga od milion evra na ime restitucije imovine koja odavno nije u njihovom posedu.

"To su posledice nekih događanja od pre 20-30 godina gde se imovinom nekontrolisano raspolagalo, nezakonito i sad to dolazi na naplatu", objašnjava Strahinja Sekulić iz Agencije za restituciju.

Na naplatu u postupku restitucije još uvek čekaju mnogi nerešeni slučajevi. Međutim, u rešenim je do sada vraćeno 46.000 hektara šume, kao i više od 5.700 objekata poslovnog prostora.

Za godinu dana vraćena je imovina vredna oko 14 miliona evra. Crkvama i verskim zajednicama do sada je vraćena imovina vrednosti oko pola milijarde evra, najviše Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Vrednost imovine vraćene Jevrejima iznosi 14 miliona evra.

Kada je u pitanju imovina oduzeta Jevrejima tokom Drugog svetskog rata, Srbija je donela poseban Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika ("Sl. glasnik RS", br. 13/2016) prema kojem tu imovinu može da potražuje Jevrejska opština u slučaju da nema naslednika prvobitnih vlasnika.

"S tim u vezi vrlo važno je da Savez jevrejskih opština Srbije kao krovne organizacije, ali i jevrejske opštine koje pokrivaju celu teritoriju Srbije, da se one pokažu praktično odgovornim i punoletnim u celom tom postupku. Mi smo još uvek u fazi tih dečijih koraka koje ćemo nadamo se uz pomoć države uspeti da prevaziđemo", kaže potpredsednik Jevrejske opštine Beograd Haris Dajč.

U Agenciji za restituciju navode da su sve prepreke do sada prevaziđene, kao i da se postupci restitucije vode bez većih problema. No, uprkos tome kažu da ima još dosta posla koji treba da se uradi.

"Prva faze je vraćanje imovine u naturalnom obliku i ona je pri kraju, a druga faza obeštećenje i tu smo negde na početku i za nekih 5 do 7 godina ćemo okončati postupak restitucije u Srbiji u potpunosti", tvrdi Sekulić.

Statistika pokazuje da nekoliko hiljada ljudi u Srbiji još uvek čeka povraćaj imovine koja im je oduzeta posle Drugog svetskog rata. Nadležni kažu da su arhive podataka dostupne svima, kao i da je stranim državljanima omogućeno da se informišu na sopstvenom jeziku.

Koliko u ovom trenutku ima državljana Srbije, Jevreja, koji potražuju svoju imovinu koja je oduzeta kao posledica Holokausta u bivšim SFRJ republikama još nije poznato.

Izvor: Vebsajt N1, Jelena Mirković, 21.05.2017.
Naslov: Redakcija