Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ADVOKATSKA KOMORA BEOGRADA: Novoizabrani predsednik i UO AKB najavljuju da će 23. maja 2017. godine pokušati da preuzmu dužnost. Dosadašnje rukovodstvo izbore održane 13. maja 2017. godine ne priznaje i neće dozvoliti nelegalno preuzimanje komore


Haotična situacija i dalje traje u Advokatskoj komori Beograda (AKB). Upravni odbor komore koju predvodi advokat Jugoslav Tintor najavljuje da će 23. maja 2017. godine pokušati da preuzme dužnost. Međutim, rukovodstvo komore na čelu sa advokatom Slobodanom Šoškićem izbore održane 13. maja 2017. godine ne priznaje i kaže da neće dozvoliti nelegalno preuzimanje komore.

Advokati Beograda imaće novo rukovodstvo, nov pečat i nove revizore koji će ispitati kako je njihova komora trošila novac. To najavljuje Jugoslav Tintor, koji je izabran za predsednika na izborima održanim 13. maja. Nada se da neće biti incidenata i da će funkcije biti predate mirno.

"Naći ćemo neko rešenje, ali se iskreno nadam da će naše kolege takođe prepoznati da bilo kakav sukob tu nikome nije u interesu. Mi ne želimo sukob", kaže novoizabrani predsednik AKB Jugoslav Tintor.

Upitani šta će uraditi ako naiđu na neko obezbeđenje koje ih ne pušta u prostorije komore, Veljko Delibašić, član Upravnog odbora bliskog Tintoru, odgovara da neće biti obezbeđenja niti problema.

"Mi smo advokati, razumni ljudi", ističe Delibašić.

Sukob ne želi ni dosadašnje rukovodstvo Advokatske komore Beograda na čelu sa Slobodanom Šoškićem. Navode da strahuju da će ga inicirati upravo drugo, kako tvrde, nelegalno rukovodstvo. Kažu da ih u utorak neće pustiti u prostorije i za svoje statuse, kažu, boriće se pravnim putem.

Sukob između advokata traje godinama. Slobodan Šoškić je za predsednika Komore izabran 2010. godine, ali je na vanrednoj skupštini 2011. smenjen. Sud je 2014. poništio te izbore i vratio Šoškića u fotelju.

On je planirao da izbore održi u januaru, ali su oni odloženi zbog odluke Ustavnog suda da stavi van snage deo tek usvojenog Statuta Advokatske komore Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 93/2016 i Sl. glasnik RS", br. 30/2017 - odluka US). Sa tim se nije slagao deo advokata koji je izbore organizovao 13. maja i izabrao novo rukovodstvo. Nekadašnji predsednik komore, Radoslav Nedić, kaže da su to isti ljudi.

"Sve su to ljudi koji su bili u onom prethodnom rukovodstvu iz 2012. godine, koji su doveli advokaturu pre pet godina u haos, i Dragoljub Đorđević kao pater familias", kaže advokat Radoslav Nedić, član Upravnog odbora AKB, blizak Šoškiću.

Đorđević, međutim, negira bilo kakvu vezu sa promenama u Komori Beograda i poručuje da je vreme da se zaustavi haos u tom udruženju.

"Kolega Nedić je postao predsednik AKB tako što je prihvatio da bude biran na Skupštini na kojoj nije bio kvorum, bilo je manje od sto ljudi. Ovo u svakom slučaju treba da znači jedno konačno 'stop' potpunom haosu u AKB i putu organizovanju izbora u AKS budući da su organima u AKS istekli mandati", poručio je Đorđević.

Početak raspleta očekuje se u utorak u 9 ujutru, za kada je zakazano preuzimanje dužnosti.

Izvor: Vebsajt N1, Nikola Radišić, 21.05.2017.
Naslov: Redakcija