Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU: Uz naredbu osnovnog suda inspektor rada može izvršiti inspekcijski nadzor nad poslovanjem lica koja se bave snimanjem, fotografisanjem i muzičkom delatnošću na svadbenom veselju organizovanom u privatnom posedu (stan, kuća, dvorište i sl.)


Inspekcija rada počela je da kontroliše "rad na crno" - na svadbama. Na meti su snimatelji, fotografi i muzičari, koji moraju imati dokumentaciju o registrovanju za obavljanje pomenutih delatnosti.

Zakonom o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015 - dalje: Zakon), inspektori u kontroli "rada na crno" dobili su nova, mnogo veća ovlašćenja. Oni sada mogu da kontrolišu i neregistrovane privredne subjekte, a uz naredbu suda mogu da ulaze u kuće, stanove, dvorišta.

Kazne su od 50.000 do 500.000 dinara za delatnost koja je u nivou preduzetnika, a od 200.000 do dva miliona ako se bave poslom za koji je predviđeno da to bude pravno lice.

U Inspektoratu za rad kažu da je Zakonom domen nadležnosti inspekcije rada proširen i da su ovlašćeni da kontrolišu svakoga ko se bavi snimanjem, fotografisanjem, kao i muzičkom delatnošću, bez obzira na to da li su registrovali obavljanje delatnosti ili ne.

"Inspektorat za rad je od septembra prošle godine, na celoj teritoriji Srbije izvršio pojačane inspekcijske nadzore, pre svega, u ugostiteljskim objektima koji poseduju sale za proslave, kao i u salama koje vlasnici iznajmljuju za proslave. Ukoliko se svadbeno veselje organizuje u privatnom posedu (stan, kuća, dvorište i sl.), a vlasnik ili korisnik prostora ne dozvoli inspektoru nadzor, inspektor rada je u obavezi da pribavi naredbu osnovnog suda za vršenje inspekcijskog nadzora", kažu inspektori.

Izvor: Vebsajt B92, 20.05.2016.
Izvod iz vesti, Naaslov, Obeležavanje