Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

RASPISAN KONKURS ZA DODELU PODSTICAJNIH SREDSTAVA RECIKLERIMA ZA 2016. GODINU: Prijava traje do 31. januara 2017. godine


Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije raspisalo je konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za 2016. godinu, za reciklere i proizvođače kesa, koja će biti isplaćena iz budžeta za narednu godinu, izjavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković i dodala da je Ministarstvo samo u prethodne dve godine reciklažnoj industriji isplatilo oko četiri milijarde dinara.

Na konkurs se mogu prijaviti operateri postrojenja za ponovnu upotrebu i iskorišćavanje otpada kao sekundarne sirovine ili za dobijanje energije, kao i proizvođači kesa "tregerica" za višestruku upotrebu debljine veće od 20 mikrona.

Ministarka je podsetila da je Ministarstvo ove godine uradilo mnogo u oblasti životne sredine, pre svega kroz zakonsku regulativu i kao jedan od značajnih pomaka navela osnivanje Zelenog fonda, koji će obezbediti stabilno i sistemsko finansiranje životne sredine u narednom periodu.

Konkursom je predviđeno da se za ponovnu upotrebu i korišćenje otpadne gume kao sekundarne sirovine dobija 18.390 dinara po toni, a za tretman otpadnih guma radi dobijanja energije 3.606 dinara. Za ponovno korišćenje i reciklažu otpadnih ulja kao sekundarne sirovine dobijaće se 10 dinara po kilogramu, dok će se za tretman otpadnih ulja radi dobijanja energije dobijati pet dinara po kilogramu, osim za otpadna jestiva ulja.

Za ponovnu upotrebu i reciklažu otpadnih startera, akumulatora, industrijskih baterija i akumulatora predviđeno je 14,5 dinara po kilogramu, dok će se za korišćenje i reciklažu otpadnih prenosnih akumulatora ili startera dobijati 145,5 dinara po kilogramu.

Proizvođači kesa "tregerica" za višestruku upotrebu, debljine veće od 20 mikrona, dobijaće 6.010 dinara po toni, a za one koje sadrže biorazgradive aditive podsticaj će biti 8.414 dinara po toni. Za ponovnu upotrebu i reciklažu otpadne električne i elektronske opreme kao sekundarne sirovine, u zavisnosti od tipa uređaja, podsticajna sredstva će iznositi od 13 do 108 dinara po kilogramu.

Prijave za konkurs primaju se do 31. januara 2017. godine.

Konkurs možete preuzeti ovde.

Obrazac prijave za pojedinačne operatere možete preuzeti ovde.

Obrazac prijave za proizvođače kesa – tregerica možete preuzeti ovde.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, 20.05.2016.