Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O OSNOVNOM OBRAZOVANJU I VASPITANJU: Tehničko obrazovanje neće biti ukinuto, niti će postojeći fond časova nastavnicima predmeta tehničko i informatičko obrazovanje (TIO) biti prepolovljen. Predlog za osavremenjivanje informatičkih sadržaja u školama biće završen do kraja maja 2016. godine


Tehničko obrazovanje neće biti ukinuto u osnovnim školama, niti će postojeći fond časova nastavnicima predmeta tehničko i informatičko obrazovanje (TIO) biti prepolovljen, potvrđeno je u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pomoćnica ministra prosvete Snežana Marković kaže da će, prema predlogu na kojem trenutno radi radna grupa, tehničko obrazovanje i primena informacionih tehnologija u tehnici ostati celina u okviru jednog predmeta. Radna grupa će takođe ponuditi više varijanti kako će se u osnovnoj i srednjoj školi izučavati informatički sadržaji, koji ne pripadaju, odnosno nisu vezani za tehničko obrazovanje.

Kompletan predlog biće spreman za junsku sednicu Nacionalnog prosvetnog saveta, koji će dati konačnu reč o inicijativi za revidiranje i osavremenjivanje programa informatike u osnovnim i srednjim školama. Ukoliko NPS prihvati predlog radne grupe, u kojoj je više od 80 stručnjaka različitih profila, promene u nastavi informatike počeće već od septembra 2016. godine. Paralelno sa tim, do kraja godine planirano je povezivanje svih škola na internet i osavremenjivanje računarskih kabineta, za šta su već opredeljena sredstva u budžetu Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije.

Podsetimo, inicijativa Ministarstva prosvete za revidiranje informatičkih sadržaja u školama naišla je na osporavanje dela nastavnika tehničkog i informatičkog obrazovanja, koji su bili protiv ideje da se TIO razdvoji na dva predmeta, s tim da svakom "pripadne" po jedan čas u nedeljnom rasporedu. Ministarstvo je potom raspisalo javni poziv za formiranje radne grupe koja bi trebalo da ponudi predloge za inoviranje programa informatike.

- Na javni poziv prijavilo se oko 110 zainteresovanih, od čega je u radnu grupu izabrano više od 80 stručnjaka iz cele Srbije, od nastavnika, predstavnika fakulteta koji obrazuju nastavnike tehničkog i informatike, stručnih društava, privrede, Centra za obrazovne politike, Instituta za psihologiju, ministarstava prosvete i trgovine turizma i telekomunikacija, oba prosvetna zavoda... Grupa je podeljena u šest sekcija i one trenutno rade na formulisanju konačnog predloga, koji treba da bude završen do 25. maja - objašnjava Snežana Marković, koja je koordinatorka radne grupe.

U međuvremenu, Institut za psihologiju sproveo je onlajn testiranje na reprezentativnom uzorku učenika osmog razreda iz 56 škola, a prvi rezultati ukazuju na niske digitalne kompetencije naših đaka, što potvrđuje i školska praksa.

Nastavu informatike prate brojni problemi, od toga da nema kontinuitet, pa se đaci kroz osnovnu i srednju školu stalno vraćaju na početak. U obaveznim predmetima nižih razreda osnovne škole nema nikakvih informatičkih sadržaja, a pozicija izbornog predmeta informatika u višim razredima takođe je problematična. Ocena iz izbornog predmeta ne ulazi u prosek, zbog čega đaci nisu za njega zainteresovani, a deo nastavnika, u želji da sačuva radno mesto, ocenjuje đake uglavnom peticama. Ima učenika koji odbijaju da rade i provode čas igrajući se, jer im ocena iz informatike ništa ne znači, ukazuje Snežana Marković.

Izvor: Vebsajt Danas, V. Andrić, 20.05.2016.
Naslov: Redakcija