Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

HUMANITARNA POMOĆ - CARINSKE PROCEDURE I DRUGE INFORMACIJE: KAKO DA POŠALJETE HUMANITARNU POMOĆ IZ INOSTRANSTVA KAO GRAĐANIN?


Najvažnije je naznačiti KO šalje robu (DONATOR) i ko je PRIMALAC. Apelujemo da ukoliko se roba ne šalje na unapred predodređenog primaoca, oni koji je šalju naznače da je primalac CRVENI KRST SRBIJE.

Izvoz ovih pošiljaka se obavlja uz obavezno prilaganje popisa robe tzv. specifikacija robe (u kojoj treba navesti koja roba se nalazi u tovaru, kao i njenu okvirnu količinu).

Potrebno je priložiti i overenu izjavu donatora (lična izjava se može overiti u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu, u Crvenom krstu, nekoj od verskih zajednica, nekom od udruženja naših građana u toj zemlji ili kod notara).

Ne treba zaboraviti da roba koja se šalje u humanitarnoj pomoći najčešće podleže neophodnoj kontroli i za nju je potrebna posebna saglasnost neke od nadležnih inspekcijskih službi (sanitarna, fitosanitarna, veterinarska, kao i kontrola koju sprovodi Agencija za lekove i medicinska sredstva). Na žalost, inspekcijske službe nisu prisutne na svim prelazima, pa čekanje na saglasnost za pristiglu pomoć može biti izazvano tom činjenicom, a ne neefikasnošću carinske službe. Zato treba obratiti posebnu pažnju na to gde i u kom intervalu rade navedene inspekcijske službe da bi se izbeglo dodatno čekanje. Informacije o tome možete pogledati na sledećim linkovima:

http://www.carina.rs/cyr/Stranice/Vest.aspx?ListItemID=800 (ONLINE)

http://www.carina.rs/cyr/Stranice/Vest.aspx?ListItemID=794 (ONLINE)

Izvor: