Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SAOPŠTENJE POVERENIKA U VEZI SA OBUSTAVOM EMITOVANJA KABLOVSKIH PROGRAMA OD STRANE NEKIH OPERATORA


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u pismu upućenom Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA), ocenio je da bi bilo potrebno, dobro i korisno i pozvao RRA da zvaničnim saopštenjem otkloni sve dileme koje su u vezi sa aktuelnim isključenjem programa kablovskih televizija od strane nekih operatora stvorene u javnosti.

S tim u vezi poverenik Rodoljub Šabić izjavio je i sledeće:

"Neki operatori su za ovakav postupak javnosti i svojim korisnicima kao "objašnjenje" ponudili tvrdnju da su "u skladu sa instrukcijama dobijenim od RRA", obustavili emitovanje kablovskih programa.

Za veliki broj korisnika ovakvo "objašnjenje" iz mnogo razloga nije prihvatljivo. Ne mogu da prepoznaju valjan pravni osnov za ovakav postupak, a što je još važnije ni faktičke razloge koji bi govorili njemu u prilog, budući da sasvim očigledno u velikom delu (dokumentarni, edukativni, istorijski, informativni...) kablovski programi ni na kakav način nisu u suprotnosti s onim što preporuka RRA sugeriše.

Mnogi su dakle u ovakvom postupku operatora videli i neopravdano uskraćivanje informacija i kršenje ugovornih odnosa, odnosno uskraćivanje usluga koje su ugovorene i za koje plaćaju.

Po mojim saznanjima, potvrđenim i u neposrednom razgovoru sa nekim od članova Saveta RRA, "objašnjenje" koje pomenuti operatori nude ne odgovara istini.

Preporuka RRA, u okviru njenih zakonskih ovlašćenja mogla se odnositi i ubeđen sam, odnosila se na potrebu organizovanja i emitovanja programa koji bi bio u skladu sa odlukom Vlade o proglašenju trodnevne žalosti u Republici Srbiji odnosno s atmosferom žalosti zbog posledica tragičnih događaja, a ni u kom slučaju ne na ukidanje kompletnih programa."

Izvor: Vebsajt Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, 22.5.2014.