Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA: Udruženje radnika na internetu postiglo dogovor sa Vladom RS da se normirani troškovi povećaju na 50 odsto i omogući upisivanje radnog staža srazmerno uplaćenom delu obaveza


Udruženje radnika na internetu u pismu predsedniku parlamenta Ivici Dačiću zatražilo je da prisustvuje i da se obrati poslanicima na sednici Narodne skupštine Republike Srbije na kojoj će se razmatrati vladini predlozi zakona koji se tiču regulisanja naplate poreza za frilensere, a kojima se protivi.

Vlada Republike Srbije postigla je dogovor sa predstavnicima Udruženja frilensera i Udruženja radnika na internetu u vezi sa načinom plaćanja poreskih obaveza predstavnika ove industrije.

Vlada je prihvatila predlog udruženja da se normirani troškovi povećaju sa postojećih 43 odsto na 50 odsto.

Na sastanku je dogovoreno da se radnicima na internetu, odnosno frilenserima, omogući upisivanje radnog staža srazmerno uplaćenom delu obaveza.

Rok za usvajanje svih zakonskih propisa, koji će definisati budući status radnika na internetu, pomeren je na 1. januar 2022. godine, do kada će važiti do sada dogovoreni uslovi.

Takođe, dogovoreno je da će, uz Udruženje radnika na internetu, i Udruženje frilensera odrediti svoje predstavnike koji će učestvovati u radnoj grupi koja ima zadatak da izradi predloge novih zakonskih rešenja.

Imajući u vidu to da je Vlada Republike Srbije preuzela obavezu da sve stavke dogovorene na ovom sastanku budu ispunjene, stekli su se uslovi za prestanak protesta frilensera

Izvor: Vebsajt Vlade, 21.04.2021.
Naslov: Redakcija