Zastava Bosne i Hercegovine

POVERENIK ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI: Nadzor zbog kompromitovanja podataka o obolelima od COVID 19


Kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenula je inspekcijski nadzor povodom kompromitovanja jednog dela podataka Informacionog sistema COVID-19 sa podacima obolelih građana, rekao je Poverenik Milan Marinović.

On je naglasio da je odmah po prijemu obaveštenja od Share fondacije o ovom slučaju, 17. aprila, kancelarija Poverenika reagovala i obavestila nadležne u Republičkom Fondu za zdravstveno osiguranje, nakon čega je opasnost od kompromitovanja ličnih podataka otklonjena.

"Ustanovili smo da je jednom delu podataka bio moguć pristup, jer šifre koje je RFZO dao domovima zdravlja radi provere pacijenata nisu bile zaštićene. Obavestili smo RFZO i opasnost od dostupnosti podataka neovlašćenim licima više ne postoji", napomenuo je Poverenik.

Nakon što bude obavljen inspekcijski nadzor, utvrdiće se da li ima elemenata krivičnog dela ili prekršaja, ili nema odgovornosti.

U zavisnosti od toga, prema rečima Marinovića, kancelarija Poverenika će u skladu sa svojim ovlašćenima podneti ili krivičnu ili prekršajnu prijavu ili naložiti neku meru, mada je, kako kaže, prva mera uklanjanja opasnosti već preduzeta u petak.

Share fondacija je pored Poverenika, obavestila o ovom slučaju resorno ministarstvo - za telekomunikacije i Nacionalni CERT.

Informacioni sistem obolelih od COVID-a 19 u vezi sa pandemijom, kako je saopštila Share fondacija, bio je osam dana (od 9. do 17. aprila) izložen neovlašćenom pristupu na veb stranici do koje se moglo doći GUGL pretragom.

Izvor: Vebsajt RTV, 20.04.2020.
Naslov: Redakcija