Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Izmenama Zakona poboljšati zaštitu trudnica i porodilja


Komisija Ministarstva za demografiju i populacionu politiku koja je osnovana sa ciljem da analizira primenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017 i 50/2018 - dalje: Zakon) i sve pritužbe koje su stizale na račun ovog zakonskog akta, završila je rad i svoju analizu poslala Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je da očekuje da će narodni poslanici raspravljati o izmenama i dopunama ovog Zakona na prolećnom zasedanju.

Ona je istakla da je ova komisija detaljno analizirala sve efekte Zakona, koji je donet početkom jula prošle godine i čija je primena veoma brzo pokazala da su najviše pogođene porodilje koje imaju manje od šest meseci radnog staža, one koje su istog meseca dobile posao i otišle na trudničko bolovanje, kao i žene koje imaju visoka primanja.

Zbog toga je prošlog decembra predloženo ministrima rada i finansija da se porodiljama s visokim platama, umesto sadašnjih tri, obračunava pet prosečnih republičkih zarada, da se za porodilje koje imaju manje od šest meseci staža odredi zakonski minimum naknada koji neće biti degradirajući, a to važi i za žene koje su otvorile trudničko bolovanje istog meseca u kome su se zaposlile.

Prateći primenu ovog Zakona u praksi, komisija Ministarstva za demografiju i populacionu politiku ustanovila je da su pogođene i one porodilje koje se na posao vraćaju pre navršenog prvog rođendana deteta.

Zbog svega toga mislim da će izmene i promene ovog Zakona biti opsežnije, naglasila je Đukić Dejanović.

Izvor: Vebsajt RTV, 18.04.2019.
Naslov: Redakcija