Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Izdvojeno milion evra za obnovu Notr Dama, usvojeno više zaključaka


Vlada Republike Srbije usvojila je Zaključak o usvajanju Plana bilateralne saradnje između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine u okviru inicijative "Pojas i put".

U ime Vlade, ovaj dokument potpisaće ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Na sednici je usvojen i Zaključak o usvajanju teksta Sporazuma o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine.

Vlada je usvojila i Zaključak o zaključivanju Memoranduma o razumevanju za razvoj projekta Pametni gradovi u Srbiji između Vlade Republike Srbije i kompanije Huawei technologies Co, Ltd.

Svrha potpisivanja ovog dokumenta jeste razvoj strategije pametnih gradova, kroz pozicioniranje kompanije Huawei kao strateškog partnera za gradove i lokalne samouprave poput Beograda, Niša, Novog Sada i ostalih.

Zajedničkim radom, kroz međusobnu razmenu informacija, obezbediće se platforma za razvoj lokalnih potencijala i izgradnja lokalnog ekosistema u oblasti digitalne transformacije u javnom, finansijskom, obrazovnom i energetskom sektoru, kao i u oblasti saobraćaja.

Poseban cilj ove saradnje jeste otvaranje Huawei Innovation Center for Digital Transformation kao regionalnog centra za Zapadni Balkan sa sedištem u Beogradu.

Vlada je uputila Republici Francuskoj finansijsku pomoć u iznosu od milion evra za obnovu katedrale Notr Dam u Parizu, koja je teško oštećena u katastrofalnom požaru u noći 15. aprila ove godine.

Ovom odlukom potvrđuje se vekovno prijateljstvo sa francuskim narodom i izražava želja da se simbol francuske i svetske civilizacije što pre obnovi i otvori ovaj hram kulture i umetnosti za sve svoje buduće poklonike.

Izvor: Vebsajt Vlade, 22.04.2019.
Naslov: Redakcija