Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZVEŠTAJ STEJT DEPARTMENTA O STANJU LJUDSKIH PRAVA U SVETU: U delu koji se odnosi na Srbiju konstatuju se problemi nedostatka nezavisnosti u pravosuđu, korupcije, mešanja u privatnost, trgovini ljudima i nasilja protiv pripadnika LGBT zajednice


Američki Stejt department ocenio je da su nedostatak nezavisnosti u pravosuđu, korupcija, mešanje u privatnost, trgovina ljudima i nasilje protiv pripadnika LGBT zajednice najveći problemi u ostvarivanju ljudskih prava u Srbiji.

U izveštaju o stanju ljudskih prava u svetu, američki Stejt department podsetio je da su 2016. godine održani vanredni parlamentarni izbori, a 2017. predsednički, uz ocene da su izbori uglavnom bili slobodni, ali da su tokom obe predizborne kampanje favorizovani provladini kandidati.

Ocenjuje se i da je pravni okvir za odštetu žrtava kršenja ljudskih prava, počinjenih tokom '90-tih neadekvatan, a da tužioci za ratne zločine nisu postigli veliki napredak u tim slučajevima.

Vlada Republike Srbije preduzela je korake da krivično goni zvaničnike, i u policiji i u vladi, nakon što su zloupotrebe razotkrivene u javnosti, ističe se u izveštaju, ali i dodaje da mnogi posmatrači veruju da su brojni slučajevi korupcije, društvenog i porodičnog nasilja ostali neprijavljeni i nekažnjeni.

Kada je reč o stanju ljudskih prava na Kosovu, izdvajaju se napadi na novinare, nasilje nad raseljenima, pripadnicima etničkih manjina i LGBT zajednice, rasprostranjena korupcija u vladi, te nedostatak nezavisnosti u pravosuđu.

Stejt department podseća da su izbori, održani na Kosovu u junu, ocenjeni kao fer i slobodni, a da je dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije nastavljen uz prekide, te da su se dvojica predsednika saglasila da primene sporazum iz 2015. godine o integraciji sudskog sistema severnog Kosova u nacionalne strukture.

Stejt department navodi i da je vlada preduzela korake da kazni zvaničnike odgovorne za zloupotrebe, ali da mnogi u opoziciji, civilnom društvu i medijima veruju da su visoki zvaničnici odgovorni za korupciju i da za to nisu kažnjeni.

Izvor: Vebsajt N1, 21.04.2018.
Naslov: Redakcija