Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

STRATEGIJA RAZVOJA MREŽA NOVE GENERACIJE DO 2023. GODINE: Cilj obezbeđivanje infrastrukture za razvoj Jedinstvenog digitalnog tržišta u RS, u skladu sa strateškim okvirom Evropske unije u ovoj oblasti


Usvajanjem Strategije razvoja mreža nove generacije do 2023. godine Vlada Republike Srbije pokazala da je spremna za potpunu digitalnu transformaciju privrede i poslovanja, rekla je državna sekretarka u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić.

Kako je saopšteno, ova Strategija definiše mere obezbeđivanja infrastrukture za razvoj Jedinstvenog digitalnog tržišta u Srbiji, u skladu sa strateškim okvirom EU u ovoj oblasti.

"Priključivanje naše ekonomije Jedinstvenom digitalnom tržištu omogućiće ubrzani razvoj na svim privrednim poljima", rekla je Matić.

Dodaje, da usvojena Strategija sadrži analizu oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, na osnovu koje je prepoznato da ulaganje u oblast širokopojasnog pristupa direktno utiče na povećanje broja radnih mesta, razvoj malih i srednjih preduzeća, konkurentnost svih sektora privrede i unapređenje kvaliteta života građana.

"Strategija promoviše upotrebu računarstva u oblaku i Interneta stvari, kao i razvoj mobilnih sistema pete generacije (5G)", navela je Matić i istakla da je unapređenje informaciono-komunikacione infrastrukture u Srbiji važno i zbog primene novog Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju ("Sl. glasnik RS", br. 94/2017).

"Definisane su mere kojima će organi državne uprave omogućiti primenu novih tehnologija, porast ukupne vrednosti indeksa konkurentnosti, obezbediti dostupnost infrastrukturi elektronskih komunikacija i proširiti skup usluga koje se mogu naći u ponudi kako rezidencijalnim tako i poslovnim korisnicima", ukazala je Matić.

Vlada Republike Srbije usvojila je Strategiju razvoja mreža nove generacije do 2023. godine, na sednici 19. aprila, na predlog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Izvor: Vebsajt RTV, 20.04.2018.
Naslov: Redakcija