Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽANA ZAVRŠNA JAVNA RASPRAVA O STRATEGIJI ISTRAGA FINANSIJSKOG KRIMINALA


Strategija istraga finansijskog kriminala ima za cilj da osigura javna dobra od pljačke neodgovorne političke elite, da unapredi sistem represivnih organa koji treba da budu brana korupciji, kao i da bude mera prevencije u svim eventualnim situacijama sa kojima će se Republika Srbija susretati u budućnosti, rekao je ministar pravde Nikola Selaković na otvaranju završne Javne rasprave o Strategiji istraga finansijskog kriminala, koja je održana u "Palati Srbija".

Ministar je ukazao da se ona zasniva na tri stuba - specijalizaciji, unapređenoj saradnji i znanju. On je rekao da je potrebno izdvojiti najtalentovanije i dati im najbolje uslove za borbu protiv finansijskog kriminala. "Potrebno je izvršiti koncentraciju najboljih ljudskih i tehničkih kapaciteta formiranjem četiri snažna regionalna centra u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, koji će se zajedno sa specijalnim tužilaštvom boriti protiv finansijskog kriminala", istakao je Selaković.

"Srbija mora da uvede dva značajna načina na čijem osnovu državni organi sarađuju u istragama finansijskog kriminala, a to su službenici za vezu i udarne grupe", naglasio je Selaković. On je dodao da službenici za vezu iz Poreske uprave, Uprave carina i Uprave za sprečavanje pranja novca moraju biti stalno prisutni u javnom tužilaštvu i predstavljati most između svojih matičnih organa i policije i tužilaštva.

Govoreći o trećem stubu Strategije, on je podsetio da je znanje najdragocenije oružje za delotvornu borbu protiv finansijskog kriminala. "Neophodno je da sudije, tužioci i policija prolaze kontinuiranu obuku iz oblasti finansijskog kriminala", rekao je Selaković i istakao da je Pravosudna akademija institucija koja je i osnovana upravo za stručno usavršavanje sudija i tužilaca.

Na kraju Selaković je rekao i da je Evropska komisija dostavila mišljenje o Strategiji u kojem navodi da je Srbija izradom Nacrta strategije uspela da učini nešto što je Komisija preporučila svim zemljama članicama, a da su pored Srbije još samo pojedine to i učinile.

Pored ministra Selakovića prisutnima su se obratili i republički javni tužilac Zagorka Dolovac, ambasador SAD u Srbiji Majkl D. Kirbi, ambasador i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majka Devenport, kao i šef kancelarije Saveta Evrope u Srbiji Tim Kartrajt.

Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde, 21.4.2015.