Zastava Bosne i Hercegovine

KANCELARIJA ZA BRZE ODGOVORE UVELA SISTEM 48: Građanin dobija odgovor u roku od 48 sati


Za svega godinu postojanja, zrenjaninskoj kancelariji za brze odgovore obratilo se preko hiljadu ljudi sa raznim zahtevima. Kako su svi slučajevi rešeni to je jako ubrzalo rad lokalne administracije.

Ako građanin sam krene u postupak dobijanja građevinske ili bilo koje druge dozvole, u proseku to traje oko dva meseca. Ako to ipak radi preko kancelarije za brze odgovore, sve se završava za dvadesetak dana.

Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika kaže da je uspostavljena dobra komunikacija sa javnim preduzećima.

"Rekli smo da nema opravdanja za to da se čeka duže od deset- petnaest dana za dobijanje bilo kakve saglasnosti i odgovora, oni to poštuju. Sa druge strane mi kontrolišemo i ako bilo gde postoji neko kašnjenje odmah se interveniše", kaže Radišić.

Kancelarija mnogo efikasnije radi od kada je uveden "Sistem 48": To podrazumeva da građani mogu da prijave problem i nakon četrdeset osam sati dobijaju odgovor, tako da o svojoj prijavi ne moraju više da brinu.

Građani za svoje problem ne moraju više angažovati ni agencije ni advokate, sve rešavaju na jednom mestu. Upravo zbog toga smanjena je i mogućnost pojave korupcije. Jer se ne obilaze sve službe, a rokovi su izuzetno kratki.

Izvor: Tanjug