Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA BANKA SRBIJE: Instant plaćanja i na trafikama u Beogradu


Narodna banka Srbije obaveštava građane da su i prve trafike u zemlji omogućile prihvatanje instant plaćanja. To znači da kupci mogu da izvrše bezgotovinsko plaćanje robe ili usluga na tim trafikama korišćenjem samo aplikacije mobilnog bankarstva.

Ovakvo plaćanje je omogućeno u trafikama Blok Shop, koje se nalaze na Novom Beogradu, i sada njihovi kupci kupovinu mogu da izvrše mobilnim telefonom. Koristi se metod IPS skeniraj, koji podrazumeva da kupac skenira IPS QR kod trgovca prilikom izvršavanja plaćanja. Korisnik jednostavno, putem aplikacije mobilnog bankarstva, bira opciju IPS skeniraj, skenira IPS QR kod i potvrđuje izvršenje transakcije ukucavanjem PIN koda, otiskom prsta ili prepoznavanjem lica.

Pomenute trafike za prihvatanje instant plaćanja koriste trgovačku aplikaciju koju je obezbedila Banka Inteza a.d. Beograd. Pored navedene banke, i drugi pružaoci platnih usluga nude svoje aplikacije za prihvatanje instant plaćanja, tako da svi trgovci mogu da se obrate bankama i na vrlo jednostavan način omoguće svojim kupcima bezgotovinska plaćanja.

Instant plaćanje pruža posebne pogodnosti svim trgovcima, posebno malim s prodajnim mestima na kojima je prosečna vrednost transakcije niska. Razlog tome je jednostavnost implementacije i niski troškovi za prihvatanje instant plaćanja, koje imaju svi učesnici u IPS sistemu, a samim tim i trgovci imaju znatno niže naknade za prihvatanje instant plaćanja od na primer platnih kartica. Uz pomenute povoljne uslove, posebno je važno još jednom istaći da se za prihvatanje instant plaćanja može koristiti običan mobilni telefon ili neki drugi mobilni uređaj i da nije potreban poseban hardver, što takođe pozitivno utiče na smanjenje troškova.

Narodna banka Srbije aktivno utiče na povećanje broja bezgotovinskih plaćanja na tržištu obezbeđivanjem infrastrukture i preduslova za kreiranje i primenu novih modela plaćanja. S tim u vezi, pozivaju sva zainteresovana pravna lica i preduzetnike, a posebno male trgovce, da razmotre uvođenje instant plaćanja u svoje poslovanje i da na taj način iskoriste mnogobrojne prednosti koje im ovaj vid plaćanja pruža.

Izvor: Vebsajt NBS, 20.03.2023.
Naslov: Redakcija