Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O DOPUNI ODLUKE O BLIŽIM USLOVIMA I NAČINU VRŠENJA KONTROLE MENJAČKOG POSLOVANJA: Narodna banka Srbije u postupku kontrole može privremeno zatvoriti menjačka mesta u periodu do 30 dana. Predviđena je i mogućnost trajnog oduzimanja ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova


Broj zatvorenih menjačnica koje su nedozvoljeno formirale kurs evra i naplaćivale više provizije porastao je sa 90 menjačkih mesta na 129, pokazuju poslednji podaci Narodne banke Srbije (NBS).

Pre nekoliko 16. marta stupila je na snagu Odluka o dopuni Odluke o bližim uslovima i načinu vršenja kontrole menjačkog poslovanja ("Sl. glasnik RS", br. 34/2022), kojom je propisano da Narodna banka Srbije u postupku kontrole može privremeno zatvoriti menjačka mesta u periodu do 30 dana. Dopunom Odluke predviđena je i mogućnost trajnog oduzimanja ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova.

"Nakon stupanja odluke na snagu izvršene su neposredne kontrole ovlašćenih menjača tokom kojih su utvrđene različite nepravilnosti u obavljanju menjačkih poslova, zbog čega je do sada privremeno zatvoreno 129 menjačnica, na period od 30 radnih dana", navodi NBS.

NBS navodi da je od početka krize u Ukrajini pojačala broj neposrednih kontrola menjačnica, sa akcentom na formiranje i primenu kupovnog i prodajnog kursa za efektivu i naplaćivanje provizije.

Podsećamo, prethodnih dana nastao je stampedo građana na menjačnice koji su želeli za dinare da kupe evre. Da bi odbranila kurs evra i sprečila lančanu paniku, NBS je bila prinuđena da proda čak milijardu evra od početka godine.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 18.03.2022.
Naslov: Redakcija