Zastava Bosne i Hercegovine

NACIONALNA SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE: Sredstva za mere zapošljavanja namenjen privatnom sektoru


Nacionalna služba za zapošljavanje (NZS), na inicijativu Francusko-srpske privredne komore, predstavila je na online konferenciji, aktivne mere zapošljavanja predstavnicima stranih privrednih predstavništva u Srbiji.

Kako je precizirano, mere aktivne politike zapošljavanja su stručna praksa, pripravništvo za mlade sa visokim i sa srednjim obrazovanjem, sticanje praktičnih znanja, obuka na zahtev poslodavca za nezaposlene, subvencija za zapošljavanje kategorije teže zapošljivih, subvencija za samozapošljavanje i javni radovi.

Za aktivne mere zapošljavanja ove godine predviđeno je 6,5 milijardi dinara, kojima će biti obuhvaćeno više od 20.000 nezaposlenih.

Među programima za koje je ove godine izdvojeno više para nego prošle je program samozapošljavanja, koji će ove godine biti stimulisan sa 300.000 dinara, a za osobe sa invaliditetom 330.000.

Povećan je i iznos za programe stručne prakse za oko 10 odsto, za koliko će biti veća naknada za osobe koje učestvuju u ovom programu, pa će one mesečno dobijati po oko 20.000 dinara. Zbog deficitarnosti velikog broja kadrova biće povećana i pomoć poslodavcima koji žele da obuče radnike i ti troškovi će ove godine moći da iznose 180.000 dinara.

Kao važno je istaknuto da će poslodavcima biti lakše da konkurišu na programe NSZ, koja će pomoći u nabavci nekih dokumenata po službenoj dužnosti.

Novo je i to da će zahtevi za samofinansiranje i obezbeđivanje subvencija moći da se podnose i elektronskim putem, a nezaposleni će obuku za započinjanje sopstvenog biznisa moći da pohađaju online.

Novac za aktivne mere zapošljavanja je uglavnom namenjen privatnom sektoru.

Aktivna politika zapošljavanja predstavlja sistem planova, programa i mera usmerenih ka smanjenju nezaposlenosti. Mere aktivne politike zapošljavanja su aktivnosti usmerene ka unapređenju zaposlenosti, i to: u posredovanju u zapošljavanju lica koja traže zaposlenje u profesionalnoj orijentaciji i savetovanju o planiranju karijere, subvencije za zapošljavanje, podrška samozapošljavanju, dodatno obrazovanje i obuka, podsticaji za korisnike novčane naknade, javni radovi i druge mere usmerene ka zapošljavanju lica.

Mere su u skladu sa Strategijom zapošljavanja u Srbiji, za period od 2021. do 2026. godine i Akcionim planom za 2021-2023.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, Stanislav Stanišić, 18.03.2022.
Naslov: Redakcija