Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

TOKOM VANREDNOG STANJA SUDE SE SAMO PREDMETI KOJI NE TRPE ODLAGANJE: Sudije traže donošenje Uredbe o zastoju zastarevanja potraživanja i prekidu prekluzivnih rokova


Visoki savet sudstva (VSS) odlučio je da će se u toku trajanja vanrednog stanja održavati samo suđenja koja ne trpe odlaganje, a pod tim u prvom redu podrazumeva suđenja u pritvorskim predmetima i predmete u kojima se traži određivanje pritvora.

Pod predmetima u krivičnoj materiji koji takođe ne trpe odlaganje VSS podrazumeva i predmete protiv izvršilaca krivičnih dela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, širenje zaraznih bolesti i nedozvoljena trgovina.

Suđenja će se održavati i u predmetima protiv maloletnih učinilaca krivičnih dela, odnosno gde je oštećeni maloletnik u vezi krivičnim delima protiv polne slobode, zatim za nasilje u porodici, tamo gde postoji opasnost od zastarelosti, kao i za krivična dela izvršena za vreme vanrednog stanja i u vezi sa vanrednim stanjem.

U svim ostalim predmetima, počev od 19. marta pa do okončanja vanrednog stanja glavni pretresi se odlažu, navodi se u odluci VSS.

Kada je u pitanju građanska materija suđenja će se održavati u predmetima u kojima treba da se odluči o privremenoj meri (određivanju, produženju ili ukidanju privremene mere) i u kojima se odlučuje o merama zaštite od nasilja u porodici.

Suđenja će se držati u postupcima u kojima će se odlučuje o zabrani rasturanja štampe i širenja informacija u sredstvima javnog informisanja, zatim o zadržavanju u zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost u oblasti neuropsihijatrije, kao i u vezi sa izvršenjima izvršnih isprava u vezi sa porodičnim odnosima.

U svim ostalim predmetima, počev od 19. marta pa do okončanja vanrednog stanja ročišta se odlažu, ukazao je VSS.

Ovom odlukom donetom u formi zaključka VSS je na zahtev advokatskih komora precizirao mere iz preporuka Ministarstva pravde za postupanje sudova koje su donete 17. marta.

Društvo sudija Srbije pozvalo je predsednike Republike, Vlade Srbije i Narodne Skupštine da razmotre mogućnost donošenja uredbe u skladu sa Ustavom, kojom bi za vreme vanrednog stanja bio propisan opšti zastoj zastarevanja potraživanja i prekid prekluzivnih rokova.

Društvo sudija Srbije je pozvalo i Visoki savet sudstva i predsednika Vrhovnog kasacionog suda da odrede jasne, konkretne i usklađene preventivne mere od širenja virusa KOVID 19 u radu sudova, počev od odgovarajuće zaštite zaposlenih u sudovima.

Od VSS i VKS traže i da se odrede dežurstva u sudovima samo u pritvorskim predmetima, kao i u onim u kojima je građanima neposredno ugroženo zdravlje ili egzistencija, kao i u onim predmetima u kojima dežurni sudija proceni da su hitni.

Smatraju da je neophodno gradirati predmete po prioritetu jer je, kako navodi Društvo u saopštenju, inače preveliki broj predmeta koji su hitni po zakonu ili po prirodi stvari, pa bi postupanje po svima njima zahtevalo boravak velikog broja sudija i zaposlenih u sudovima, kao i onih koji bi zbog toga trebalo da dođu u sudove.

Izvor: Vebsajt RTV, 18.03.2020.
Naslov: Redakcija