Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Nove mere kojima se sprečava širenje virusa COVID-19


Usvojena je Odluka o obustavljanju međumesnog putničkog autobuskog prevoza. Takođe, obustavlja se i međunarodni i unutrašnji železnički putnički saobraćaj, kao i međunarodni i domaći vodni prevoz putnika.

Doneta je i uredba koja se tiče poreskih mera za vreme trajanja vanrednog stanja. Uredba se odnosi na pravna i fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike koji imaju odobreno odlaganje plaćanja poreskog duga, a ima za cilj povećanje likvidnosti poreskih obaveznika za vreme trajanja vanrednog stanja.

Vlada je takođe usvojila uredbu o rokovima u sudskim postupcima za vreme trajanja vanrednog stanja. Cilj uredbe je zaštita stranaka u parničnim i vanparničnim postupcima. Rokovi za podnošenje žalbi i tužbi, kao i predlozi za pokretanje postupaka, kao i postupaka izvršenja i obezbeđenja, prestaju da teku za vreme trajanja vanrednog stanja od 15. marta 2020. godine.

Odlučeno je i da će se lekovi sa liste lekova, propisanih na recept, u periodu važenja odluke da se virus COVID-19 proglasi zaraznom bolešću, izdavati zdravstvenim osiguranicima bez plaćanja fiksne participacije.

Biće uspostavljena i dva nacionalna kontakt centra – jedan za sve informacije u vezi sa virusom COVID-19, dok će drugi biti namenjen volonterima. Svi građani biće uskoro obavešteni o broju telefona kontakt centara.

Vlada Republike Srbije donela je najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19.

Obustavlja se gradski prevoz na teritoriji Republike Srbije. Ova odluka stupila je na snagu 21. marta, od 20 časova i ne odnosi se na taksi prevoz, putnička vozila (sopstveni prevoz) i prevoz za zaposlene.

Za sve građane za koji vreme trajanja vanrednog stanja moraju da rade ili ne mogu da rade od kuće, biće organizovan prevoz o čemu će biti naknadno obavešteni.

Izuzetak od zabrane gradskog prevoza moguć je isključivo na osnovu posebne dozvole.

Takođe, zabranjuje se rad svih objekata i lokala unutar tržnih centara izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka.

Zabranjuje se boravak u svim parkovima i javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport, od 21. marta 2020. godine od 20 časova.

Zabrana javnog okupljanja u zatvorenom prostoru pooštrena je tako da u zatvorenom prostoru ne može boraviti više od 5 osoba.

Trgovinske radnje, samoposluge, apoteke i slično ne smatraju se javnim okupljanjem u zatvorenom prostoru.

Što se tiče ugostiteljskih objekata, doneta je odluka o posebnim merama pružanja usluga u oblasti trgovine na malo, koja obuhvata prodaju hrane i pića. To ne podrazumeva zatvaranje ugostiteljskih objekata, već se ugostiteljima zabranjuje da svoju delatnost vrše tako što bi korisnici usluga kupljenu hranu i piće konzumirali u samom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.

To znači da građanin može da kupi hranu i piće "za poneti", a ne može da kupljenu granu i piće konzumira za stolom ili šankom u samom ugostiteljskom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.

Ukoliko ugostitelj želi da vrši svoju delatnost za vreme trajanja vanrednog stanja, neophodno je da uspostavi dostavnu službu koja bi isporučivala hranu i piće za poneti ili da organizuje šalter preko koga bi se prodavala hrana i piće bez ulaska u sam ugostiteljski objekat. Pri tome radnici u ugostiteljskom objektu moraju da budu opremljeni odgovarajućom higijensko-tehničkom opremom za sprečavanje širenja zarazne bolesti.

Suština Odluke je da se zabrani ulazak građana u ugostiteljske objekte i bašte ugostiteljskih objekata, a sve u cilju njihove zaštite od virusa COVID-19.

Stoga se ova odluka ne odnosi samo na restorane i kafiće, već i druge preduzetnike (kladionice, autoperionice, igraonice…) koji su omogućavali korisnicima svojih usluga da za stolom ili šankom konzumiraju hranu i piće koju bilo kupuju ili dobijaju besplatno.

Vlada Republike Srbije donela je najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19.

Izmenjena je odluka o zabrani kretanja, tako da zabrana kretanja za sve građane od 22. marta 2020. godine važi od 17 časova do 5 časova ujutru. Izuzetak je dan nedelja, kada građani stariji od 65 godina mogu napuštati svoje domove od 3 do 8 časova ujutru, u cilju kupovine namirnica. Spisak prodavnica koji će raditi nedeljom u tom periodu javno je dostupan na sajtu www.covid19.rs kao i na sajtu Vlade Republike Srbije.

Napuštanje domova nakon 17 časova i pre 5 časova ujutru, moguće je isključivo iz hitnih medicinskih razloga, uz radnu dozvolu ili posebno odobrenje nadležnih organa.

Imajući u vidu potrebe građana, Vlada je odlučila da dozvoli izvođenje kućnih ljubimaca u šetnju svakoga dana u periodu od 20 do 21 čas. Građani mogu izvesti svoje ljubimce u šetnju u maksimalnom trajanju od dvadeset minuta i najviše dvesta metara od mesta svog prijavljenog prebivališta. Te šetnje se ne smeju obavljati u grupama.

Odlukom Vlade, Republici Srpskoj upućena je određena količina opreme, shodno trenutnim mogućnostima, kao podrška borbi sa virusom COVID-19.

Određena je maksimalna cena zaštitne maske od 120 dinara po jednom komadu.

Izvor: Vebsajt Vlade, 20., 21. i 22.03.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija