Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI PRAVILNIK O BEZBEDNOSTI DEČIJIH IGRALIŠTA: Pravilnik će se primenjivati na sva dečija igrališta koja su namenjena javnoj upotrebi, uključujući i igrališta koja već postoje


Konačna verzija Pravilnika o bezbednosti dečijih igrališta, čiji je predlagač Ministarstvo privrede, biće gotova u maju 2018. godine, izjavio je pomoćnik ministra privrede, Aleksandar Starčević.

"Bezbednost dece je na prvom mestu i ključna briga za društvo. Zato je važno da se ova oblast uredi na precizan, jasan i koncizan način", naveo je Starčević.

Cilj tog dokumenta je, kako je objasnio, da se po njegovom usvajanju postigne maksimalna bezbednost mališana na igralištima, a da se ujedno ne ograničava njihova samostalnost, kreativnost i samoizražavanje. Pravilnik će se primenjivati na sva dečija igrališta koja su namenjena javnoj upotrebi, uključujući i igrališta koja već postoje.

"Bez obzira na to kada je oprema nabavljena i ugrađena uvek mora biti bezbedna", kaže Starčević. Prema njegovim rečima, Ministarstvo privrede donelo je odluku da otpočne aktivnosti na izradi Pravilnika nakon niza događaja u kojima se pokazalo da bezbednost dece na igralištima nije bila na najvišem nivou.

Oprema na dečijim igralištima trenutno je regulisana odredbama Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009), a Pravilnikom o bezbednosti dečijih igrališta biće propisano kakva treba da bude oprema na kojoj se mališani igraju, podloga i svi prateći elementi, kako bi se mogućnost povrede svela na minimum, piše u saopštenju.

Starčević je istakao da je imperativ da se sagleda kako je ta oblast regulisana u ostalim zemljama, posebno u zemljama EU, i da se donese pravilnik usklađen sa evropskim standardima.

Izvor: Vebsajt 021, 21.03.2018.
Naslov: Redakcija