Zastava Bosne i Hercegovine

REFORMA OBRAZOVNOG SISTEMA: Od naredne školske godine učenici petog razreda osnovnih škola imaće tri nova predmeta, dok će pojedini izborni predmeti postati vannastavne školske sekcije


Budući petaci biće prva generacija osnovaca koja će imati tri nova predmeta: to su informatika i računarstvo, tehničko i tehnologija i fizičko i zdravstveno vaspitanje.

Dosadašnji izborni predmeti kao što su čuvari prirode, svakodnevni život u prošlosti, hor i orkestar – za njih će biti vannastavne školske sekcije, ukoliko bude prihvaćen novi predlog nastavnog plana za starije razrede osnovnih škola.

Na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, za nepuna četiri meseca, iznedrio je promenjen i osavremenjen plan nastave za drugi ciklus osnovnog obrazovanja.

"Informatiku kao obavezan predmet uveli smo u petom razredu sa jednim časom nedeljno sa sadržajima oslonjenim na program izbornog predmeta informatika i računarstvo koji je prošle godine usvojio Nacionalni prosvetni savet. Predmet tehničko i informatika postaće tehnika i tehnologija", kaže pomoćnik direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Gordana Mijatović.

Ona dodaje da je iz bivšeg tehničkog i informatike izbrisan informatički deo, jer informatika i računarstvo postaju zaseban predmet.

"Praznina je dopunjena sadržajima kojima se podstiče razvoj preduzetništva kao međupredmetne kompetencije čime je osavremenjena nastava tehnike i tehnologije", dodaje ona.

Mijatović kaže da će fizičko vaspitanje prerasti u fizičko i zdravstveno vaspitanje.

Savremena varijanta fizičkog i zdravstvenog vaspitanja zauzeće dva časa nedeljno u rasporedu, dodaje ona.

Izabrani sport, sadašnji treći čas fizičkog, prelazi u vannastavne aktivnosti. Na njegovo mesto ulazi informatika, tako da dece neće imati više časova nego sada, uveravaju nadležni.

"Uvode se obavezne fizičke aktivnosti van redovne nastave koje bi, da su u rasporedu, zauzimale čas i po nedeljno, odnosno 54 časa godišnje", kaže Mijatović.

Izvor: Vebsajt RTV, 22.03.2017.
Naslov: Redakcija