Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POTPISAN SPORAZUM O SPROVOĐENJU PROJEKTA "PODRŠKA REFORMI JAVNE UPRAVE U REPUBLICI SRBIJI": Cilj projekta je da se poboljšaju uslovi za poštovanje pravila efikasnosti državne uprave kroz tri oblasti: harmonizacija propisa sa Zakonom o opštem upravnom postupku i izgradnji kapaciteta javnih službenika, podrška razvoja radnih alata za upravljanje učinkom i podrška podizanja kapaciteta državnih institucija u kreiranju politika uključujući rodnu ravnopravnost


U Beogradu je 21. marta 2017. godine potpisan Sporazum o sprovođenju projekta "Podrška reformi javne uprave u Republici Srbiji" između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) u vrednosti od 1,5 miliona evra.

Ministarka Ana Brnabić je rekla da se uskoro kreće u realizaciju dva projekta. Prvi je edukacija državnih službenika, a drugi, implementacija softvera koji povezuje šest najvećih institucija u Srbiji.

"Projekat je vredan 1,5 miliona evra, a omogućiće punu implementaciju Zakona o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016 - dalje: Zakon). Ulazimo u dva velika projekta, jedan je edukacija državnih službenika, a drugi, povezivanje softvera sa najbitnijim državnim institucijama koje imaju 80 odsto baze podataka građana, kako bi, kada građani dođu na šalter, mogli jednim klikom dobiti potpunu uslugu koju su tražili", rekla je Brnabić.

Ministarka je pozvala sve one koji rade u državnoj upravi na šalterima, i na lokalu i na republičkom nivou, da implementiraju Zakon, i da znaju, kako je naglasila, da je njihova obaveza da sva dokumenta koja država ima kod sebe sami pribavljaju te da ne vraćaju građane sa šaltera.

"Bitno je da mi budemo servis građana, a ne da građani budu naš servis", napomenula je ona.

Ambasador Nemačke u Srbiji, Aksel Ditman rekao je da Nemačka od 2000. godine učestvuje u reformama u Srbiji sa podrškom od oko 1,6 milijardi evra, a iznos koji je predviđen ovim sporazumom od 1,5 miliona evra biće povećan u narednom periodu.

Direktor Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju, Gerhard Zipel, rekao je da je važno da ljudi u Srbiji znaju koja su njihova prava, te da će faza implementacije projekta, koji traje od 2016. godine a predviđen je da bude završen u maju naredne, ipak biti produžen.

Cilj projekta koji sprovodi Ministarstvo i GIZ je da se poboljšaju uslovi za poštovanje pravila efikasnosti državne uprave kroz tri oblasti: harmonizacija propisa sa Zakonom i izgradnji kapaciteta javnih službenika, podrška razvoja radnih alata za upravljanje učinkom i podrška podizanja kapaciteta državnih institucija u kreiranju politika uključujući rodnu ravnopravnost.

Izvor: Vebsajt Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, 21.03.2017.
Naslov: Redakcija