Zastava Bosne i Hercegovine

NEOPHODNO UNAPREĐENJE PROPISA U OBLASTI PROTIVPOŽARNE ZAŠTITE ZA INTERNA SKLADIŠTA: Ukoliko se ne promeni procedura, preti opasnost da od 1. jula 2017. godine, do kada su privredni subjekti u obavezi da dostave dokumentaciju, bude paralisan rad saobraćajnih, građevinskih i poljoprivrednih kompanija, što bi dovelo do njihove blokade, uključujući i blokadu transportnog i javnog prevoza


Mada je u svetu tehnologija u oblasti protivpožarne zaštite nafte i derivata dovedena do nivoa robotike, u Srbiji kao da još nisu čuli za to, pa se primenjuju zakoni iz 1971. godine.

Zbog tih apsurda gotovo 1.000 privrednih subjekata, pre svega saobraćajnih, građevinskih i poljoprivrednih kompanija, koje moraju da imaju interna skladišta nafte, prinuđeno je da umesto bezbednih ekoloških cisterni svoje gorivo čuva u podzemnim skladištima.

To im je, naime, jedan od uslova da dobiju saglasnost od Ministarstva za rudarstvo i energetiku za svoj rad. To znači da oni koji su izdvojili veliki novac za kupovinu mobilnih cisterni po evropskim standardima za čuvanje, ali i prevoz nafte i naftnih derivata, mogu da ih bace, jer one i ne postoje u zastarelim zakonima. Ukoliko se ne promeni procedura, preti opasnost da od 1. jula 2017. godine, do kada su u obavezi da dostave dokumentaciju, bude paralisan rad ovih kompanija, što bi dovelo do njihove blokade, uključujući i blokadu transportnog i javnog prevoza.

Vlasnik jedne građevinske firme kaže da država mora što pre da shvati pogubne efekte cele ove priče, jer u protivnom gotovo je izvesno da će mnoge kompanije morati da stave ključ u bravu.

- Mi smo kupili najsavremenije cisterne koje po evropskim standardima imaju status mobilnih skladišta. Izdvojili smo više miliona evra, a sada to možemo da bacimo na otpad jer one ne postoje po propisima o protivpožarnoj zaštiti iz 1971. godine. Umesto da smo te zakone promenili i prilagodili evropskim standardima, mi ih i dalje primenjujemo. Ministarstvo energetike da bi dalo saglasnost traži pečat o ispunjenosti uslova o protivpožarnoj zaštiti, ali većina od 1.000 kompanija ne može da ih ispuni jer nema podzemna skladišta. Mi ne možemo da ih izgradimo do 1. jula i da za to još i dobijemo upotrebnu dozvolu - objašnjavaju u ovoj građevinskoj kompaniji.

On dodaje da su zbog toga mnoga profesionalna udruženja iz oblasti teretnog i javnog saobraćaja, građevinarstva, poljoprivrede i naftnih kompanija uputila Vladi zahtev da se izmeni procedura iz oblasti protivpožarne zaštite za interna skladišta.

- To je mnogo lakše nego da mi dajemo dodatne pare za izgradnju podzemnih rezervoara. Ako se to ne uradi, mi ćemo se obratiti i evropskim institucijama. Sve u svemu, dobra namera, koja je postojala, da se obezbedi bezbednost internih skladišta je obesmišljena. Zato je samo sedam privrednih subjekata i dobilo saglasnost od 1.000 onih koji to moraju da urade - tvrde u građevinskoj kompaniji.

To potvrđuje i Goran Aleksić, predsednik poslovnog udruženja "Srbijatransport", čiji članovi su se našli u nebranom grožđu zbog ove papazjanije.

- Priznavanje samo podzemnih skladišta je nelogičnost koja se kosi sa propisima Evropske unije. Zato smo mi zatražili od MUP-a da svoje davno zastarele propise izmeni - kaže Aleksić.

Ako je suditi po odgovoru iz MUP-a, čini se da su i oni uočili nelogičnosti.

- U planu je donošenje novog pravilnika, koji će regulisati ovu oblast. Sadašnja procedura se odvija po Zakonu o zapaljivim i gorivim tečnostima i zapaljivim gasovima ("Sl. glasnik RS", br. 54/2015) i Zakonu o zaštiti od požara ("Sl. glasnik RS", br. 111/2009 i 20/2015), kao i Pravilniku o izgradnji stanica za snabdevanje gorivom motornih vozila i o uskladištavanju i pretakanju goriva ("Sl. list SFRJ", br. 27/71 i 29/71 - ispr. i "Sl. glasnik RS", br. 108/2013) i Pravilniku o izgradnji postrojenja za zapaljive tečnosti i o uskladištavanju i pretakanju zapaljivih tečnosti ("Sl. list SFRJ", br. 20/71). Pomenuti pravilnici i zakoni su na snazi i oni se moraju dosledno primenjivati - navode iz MUP-a.

Izvor: Vebsajt Blic, Slađana Vukašinović, 21.03.2017.
Naslov: Redakcija