Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O LOKALNIM IZBORIMA: Pokrajinski izbori raspisani za 24. april 2016. godine. Poslanici će prvi put biti birani po proporcionalnom sistemu. Pred biračima će biti jedan glasački listić, sa nazivima stranaka i koalicija, bez imena kandidata i glasanja u dva kruga. Cenzus ostaje pet odsto, a za stranke nacionalnih manjina važi prirodni prag, pa će njihova zastupljenost zavisiti od broja onih koji iskoriste glasačko pravo


Predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodina, Ištvan Pastor, potpisao je pokrajinsku skupštinsku Odluku o raspisivanju izbora za Skupštinu AP Vojvodine za 24. april 2016. godine, čime su se stekli uslovi da se ti izbori održe istovremeno sa republičkim i lokalnim izborima.

Poslanici će prvi put biti birani po proporcionalnom sistemu. Pred biračima će biti jedan glasački listić, sa nazivima stranaka i koalicija, bez imena kandidata i glasanja u dva kruga. Cenzus ostaje pet odsto, a za stranke nacionalnih manjina važi prirodni prag, pa će njihova zastupljenost zavisiti od broja onih koji iskoriste glasačko pravo.

Pokrajinska izborna komisija je odlučila da će birački listić za pokrajinske izbore biti štampan na svetlo zelenom papiru, a kontrolni listić na papiru boje slonove kosti.

Skupština AP Vojvodine ima 120 poslanika koji se biraju na period od četiri godine.

Poslednji pokrajinski izbori održani su 6. maja 2012. godine.

Inače, predsednik Republike, Tomislav Nikolić, raspisao je parlamentarne izbore 4. marta, dok je predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Maja Gojković, izbore za lokalne parlamente raspisala 7. marta, a izbori na svim nivoima biće održani 24. aprila 2016. godine.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 22.03.2016.
Naslov: Redakcija