Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENI ZAKONA O ORUŽJU I MUNICIJI: Rok za zamenu oružnih listova produžiti do 5. marta 2026. godine


U skupštinsku proceduru upućen je predlog da se rok za zamenu oružnih listova, dozvola za nošenje oružja za ličnu bezbednost, odobrenja za držanje oružja koji su izdati po važećem Zakonu o oružju i municiji ("Sl. glasnik RS", br. 20/2015, 10/2019, 20/2020 i 14/2022) koji ističe 5. marta produži za još dve godine, do 5. marta 2026. godine.

Ovaj Predlog zakona o izmeni Zakona o oružju i municiji, a kojim se predlaže produženje roka, podneli su predsedniku Narodne skupštine narodni poslanici Marijan Rističević i Đorđe Komlenski. Takođe, oni su predložili da se ovaj predlog razmatra po hitnom postupku.

Kao razlog za produženje roka navodi se da veliki broj lica koju poseduju oružne listove i dozvole za nošenje i držanje oružja nisu uspela da izvrše preregistraciju oružja, jer je prethodno propisan rok kratak.

“Produženjem roka, lovstvo i privredna delatnost neće pretrpeti štetu. Time bi se izašlo u susret i zadovoljilo preko 1000 lovnih radnika i 80 hiljada lovaca, kao i drugih fizičkih, pravnih lica i preduzetnika”, piše u Predlogu zakona.

Kao razlog sa hitan postupak, navodi se uskoro isticanje roka za preregistarciju oružja (5. mart), a sve u cilju da se izbegnu eventualne štetne posledice zbog neproduženja roka.

Važeći Zakon o oružju i municiji stupio je na snagu 2015. godine, a počeo je se primenjuje godinu dana nakon stupanja na snagu, 2016. godine.

Vlasnicima oružja je prvobitno dat rok od tri godine da papirne oružne isprave zamene za biometrijske, ali je taj rok više puta prolongiran. Poslednji put rok je produžen sa 5. marta 2022. godine na 5. mart 2024. godine.

Ukoliko bi se usvojio novi rok za zamenu oružnih listova, 5. mart 2026. godine, to bi bila 11 godina od stupanja na snagu važećeg Zakona o oružju i municiji i deset godina od početka njegove primene.

Zakonom o oružju i municiji iz 2015. godine promenjeni su uslovi za posedovanje i držanje oružja, odnosno uslovi koje mora da ispuni fizičko lice da bi moglo da nabavi i drži vatreno oružje.

Složene procedure, jako visoki troškovi, nejasni i neujednačeni kriterijumi neki su od razloga zašto građani Srbije nisu zamenili oružne listove.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Nevena Petaković, 21.02.2024.
Naslov: Redakcija