Zastava Bosne i Hercegovine

DRUŠTVO SUDIJA SRBIJE: O ustavnim amandmanima negativno se izjasnila kako celokupna domaća pravna struka, pre svega profesori ustavnog prava i najviše pravosudne institucije, tako i međunarodna udruženja sudija i tužilaca, a naročito stručna tela Saveta Evrope koja formulišu evropske pravosudne standarde


Predstavnice Društva sudija Srbije predsednica Snežana Bjelogrlić, njena zamenica Renata Pavešković i počasna predsednica Dragana Boljević sastale su se 12. februara 2021. godine sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srbije Ivicom Dačićem, kome su izložile stavove Društva sudija Srbije o pitanjima vezanim za sudstvo koja su u nadležnosti Narodne skupštine Republike Srbije.

Sastanak je protekao u konstruktivnoj atmosferi.

Na sastanku u Narodnoj skupštini predstavnice Društva sudija Srbije podsetile su na način na koji se razmatrala mogućnost ustavnih promena, ukazale na značaj Pravne analize ustavnog okvira o pravosuđu u Republici Srbiji od 2014, sa kojom se saglasilo celo pravosuđe novembra 2016. godine, kao i na tzv. konsultativni proces koji se odvijao tokom druge polovine 2017. godine i nastavio tokom 2018. godine povodnom radnih verzija ustavnih amandmana koje je Ministarstvo pravde izradilo u januaru, a zatim korigovalo u aprilu, septembru i oktobru 2018. godine.

Ukazale su na to da su se, uprkos tome što je Venecijanska komisija dala mišljenje o poslednjoj verziji ustavnih amandmana tako što je "primila k znanju" memorandum svog tehničkog tela (Sekretarijata), o ustavnim amandmanima negativno izjasnila kako celokupna domaća pravna struka, pre svega profesori ustavnog prava i najviše pravosudne institucije, tako i međunarodna udruženja sudija i tužilaca, a naročito stručna tela Saveta Evrope koja formulišu evropske pravosudne standarde: Konsultativno veće evropskih sudija i Konsultativno veće evropskih tužilaca.

Predstavnice Društva sudija naročito su podvukle da su, u pogledu statusa pravosuđa, rešenja koje je predložilo Ministarstvo pravde lošija od već postojećih i da bi, ukoliko bi se pri njima ostalo, bolje bilo ni ne menjati Ustav. Takođe, podsetile su na predlog proceduralnih koraka koje je Društvo sudija dostavilo Narodnoj skupštini juna 2019. godine.

Ukazale su takođe da nije neophodno čekati na promenu Ustava da bi se pravosuđe reformisalo, jer se to može vršiti i izmenom zakonskih i podzakonskih rešenja, konstruktivnom i kontinuiranom razmenom mišljenja sa sudijama i tužiocima, pa i promenom u istupima predstavnika političke vlasti.

Na sastanku je izraženo:

  • uzajamno razumevanje da proces promene Ustava zahteva niz raznovrsnih, brojnih i vremenski usaglašenih aktivnosti pod rukovodstvom Narodne skupštine, uključujući i javnu raspravu i referendum, uz poštovanje proceduralnih i demokratskih pravila
  • da bi bilo korisno održavati redovan kontakt i razmenom argumenata iznalaziti optimalna rešenja iz okvira nadležnosti Narodne skupštine za izazove sa kojima se suočava srpsko pravosuđe
  • interesovanje da se razmotri mogućnost podrške organizacije sastanka Svetskog udruženja sudija, čiji je Društvo sudija član, koji bi bio održan u Srbiji.
Izvor: Vebsajt Društva sudija, 12.02.2021.
Naslov: Redakcija