Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

AUTOMATIZACIJA UVOZNO-IZVOZNOG POSTUPKA: Carinski postupci sprovode u bespapirnom okruženju za carinu i privredu, a njihova potpuna implementacija je i jedan od uslova za pristupanje EU


Uprava carina, uz finansijsku podršku Evropske unije od 1,5 miliona evra, pokrenula je projekat automatizacije uvozno-izvoznog postupka.

To znači da se ukida papirna dokumentacija, sve će biti digitalizovano i umreženo, što će privrednicima i građanima olakšati i ubrzati carinjenje robe.

Time će postupak carinjenja u našoj zemlji biti potpuno usklađen s propisima Evropske unije u toj oblasti.

Automatizovani izvozni i uvozni postupci podrazumevaju da se carinski postupci sprovode u bespapirnom okruženju za carinu i privredu, a njihova potpuna implementacija je i jedan od uslova za pristupanje EU.

Pripremne poslove koji će tehnološki unaprediti carinjenje u našoj zemlji Evropska unija podržala je sa 1,5 miliona evra. Iz pretpristupnih fondova očekuje se i nova tranša pomoći.

"Poglavlje 18 carina je već dosta napredovalo. Carina je jedna oblast koja je najviše regulisana sa strane Evropske unije i mogu da kažem da je Carinska uprava Srbije pouzdan i jako profesionalan partner", kaže Stefen Hudolin iz Delegacije Evropske unije u Srbiji.

"S obzirom da se sam Carinski zakon Evropske unije promenio maja 2016. godine, da je Srbija kao zemlja kandidat obavezna da usklađuje svoje zakonodavstvo sa propisima Unije i ove godine se očekuje donošenje novog carinskog zakona", naglašava Gordana Tiodorović iz Privredne komore Srbije.

Od projekta se očekuju brojne koristi: uvozni i izvozni carinski postupci se sprovode elektronskim putem, smanjenje vremena i troškova neophodnih za obavljanje izvoznih i uvoznih carinskih postupaka čime se povećava konkurentnost naše privrede, efikasna razmena informacija elektronskim putem između privrednika i UCS čime se štedi vreme i novac.

Tu je i direktan kontakt između carinskih službenika i izvoznika/uvoznika se svodi na minimum, što garantuje potpuno nepristrasan postupak, poboljšanje kvaliteta usluga UCS zahvaljujući modernizaciji IT sistema UCS, zaštita interesa građana kroz bolju kontrolu uvoza i izvoza, poboljšanje aspekata sigurnosti i bezbednosti, ali i efikasnije punjenje budžeta.

"Da 2023. godine naši kamioni u uvozu i izvozu ne idu na šaltere, da ne koriste više špedicije, da ne koriste više papire i carinske deklaracije i da obave sve kao u svim modernim carinskim administracijama isključivo razmenom elektronskih poruka kompjuterski", objašnjava Veselin Milošević, pomoćnik direktora Uprave carina Srbije.

Izvor: Vebsajt RTS, Ružica Vranjković, 21.02.2018.
Naslov: Redakcija