Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

INDEKS PERCEPCIJE KORUPCIJE: Srbija pala za pet mesta


Srbija je izgubila jedan poen i pala za pet mesta na Indeksu percepcije korupcije organizacije "Transparency International", najpoznatijeg globalnog rangiranja te vrste, koje je objavljeno, prenela je Transparentnost Srbija.

Sa indeksom 41, na skali od 0 do 100, Srbija je sada na 77. mestu među 180 zemalja i teritorija.

Organizacija "Transparentnost Srbija" je ocenila da je taj rezultat "još jedan pokazatelj brojnih propuštenih prilika da se borba protiv korupcije učini efikasnom i sveobuhvatnom".

Od bivših jugoslovenskih republika, Slovenija je najbolje plasirana, sa indeksom 62, ispred Srbije su i Hrvatska sa indeksom 49 i Crna Gora sa 46, dok su iza Srbije BiH sa 38 i Makedonija sa 35 poena.

Na vrhu liste je Novi Zeland sa skorom 89, a na dnu Somalija sa devet poena.

"Transparency International" je ocenio da većina zemalja sveta nije načinila nikakav napredak u iskorenjivanju korupcije ili je taj napredak mali.

Više od dve trećine zemalja ove godine ima indeks manji od 50, dok je svetski prosek 43, ali taj loš rezultat nije novost.

Nekoliko zemalja je znatno popravilo svoj rezultat od 2012. godine - Velika Britanija, Obala Slonovače i Senegal, dok je pad zabeležen u Australiji, Siriji i Jemenu.

Dublja analiza pokazuje da novinari i aktivisti u korumpiranim zemljama svakodnevno rizikuju živote ukazujući na slučajeve korupcije, navodi "Transparency International".

Izvor: Vebsajt N1, 21.02.2018.
Naslov: Redakcija