Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O DEKLARISANJU, OZNAČAVANJU I REKLAMIRANJU HRANE: Rok trajanja navodi se rečima "najbolje upotrebiti do... " - kada datum uključuje oznaku dana; "najbolje upotrebiti do kraja" - u ostalim slučajevima


Evropa je shvatila da baca mnogo hrane, a da je jedan od razloga taj što se proizvođači preporučenim rokom trajanja trude da u "najboljem izdanju" stignu do kupca. Zato Evropska komisija razmatra da ukine oznaku "najbolje upotrebiti do" i na deklaracijama ostane samo "upotrebiti do". To bi trebalo da smanji količine namirnica koje završavaju na otpadu, ali bi moglo da dovede i do toga da Evropljani jedu manje kvalitetnu hranu nego dosad. I Srbija ima preporučene rokove trajanja, ali njihovo ukidanje ne bi ništa promenilo jer naš zakon kaže da na deklaracijama ne smeju biti dva datuma o isteku roka upotrebe. Preporučeni je ujedno i jedini prihvatljiv.

Ispitivanja o uticaju oznaka rokova trajnosti na bacanje hrane u Evropskoj uniji pokazuju da se oko devet miliona tona hrane u Evropi godišnje baci, upravo zbog oznaka roka upotrebe namirnica. Istraživanje je rađeno u 109 trgovina na teritoriji osam članica EU, a obuhvatalo je 2.296 proizvoda.

Ove analize pokazuju da bi ukidanjem oznake "najbolje upotrebiti do", Evropa bacala znatno manje mlečnih proizvoda, svežih sokova, pakovanog mesa i ribe.

- Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane ("Sl. glasnik RS", br. 19/2017) u članu 23 navodi da se oznaka "najbolje upotrebiti do" navodi kada se datum označava danom, a "najbolje upotrebiti do kraja" u ostalim slučajevima kada se rok označava mesecom ili godinom - kaže Danica Zarić, direktorka instituta "IHIS nutricionizam". - Danom se označava rok upotrebe kod lako kvarljivih namirnica. Ne možete imati dva datuma isteka roka upotrebe u Srbiji.

Istraživanje Evropske komisije pokazuje da malo građana EU razume razliku između oznaka "najbolje upotrebiti do" i "upotrebiti do". Evropski stručnjaci kažu da preporučeni rokovi upotrebe znače da je do tog dana proizvod najkvalitetniji, ali da su i nakon isteka tog roka proizvodi zdravstveno bezbedni i da se mogu koristiti. Sve do datuma za koji piše "upotrebiti do". Kako tvrde, to konkretno znači da ako čokolada ima probiotska svojstva, proizvođač garantuje ta svojstva do određenog roka upotrebe. Ta čokolada će i posle biti ispravna, ali možda tih probiotskih bakterija neće imati dovoljno ili ih uopšte neće biti.

U potrošačkim organizacijama ističu da je oznaka "najbolje upotrebiti do" samo reklamni trik. Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača kaže da su preporučeni rokovi proizvođača nastali pod pritiskom biznisa. - Njihov cilj je bio da dovedu kupca u zabludu - kaže Bogosavljević. - Tako se privlači pažnja potrošača, koji veruje da treba ispoštovati rok koji proizvođač preporučuje. Često se iza tih oznaka "najbolje" kriju najduži mogući rokovi trajanja.

PRAVILNIK O DEKLARISANJU, OZNAČAVANJU I REKLAMIRANJU HRANE ("Sl. glasnik RS", br. 19/2017)

đ) Rok trajanja

Navođenje roka trajanja

Član 23

Rok trajanja hrane je datum do kojeg hrana zadržava svoja karakteristična svojstva pri odgovarajućem čuvanju i skladištenju.

Rok trajanja navodi se rečima:

1) "najbolje upotrebiti do... " - kada datum uključuje oznaku dana;

2) "najbolje upotrebiti do kraja" - u ostalim slučajevima.

Posle reči iz stava 2. ovog člana navodi se datum ili podatak o tome gde se datum nalazi na ambalaži.

Izuzetno od stava 2. ovog člana rok trajanja hrane koja je sa mikrobiološkog stanovišta brzo kvarljiva i koja posle kraćeg vremenskog perioda može da predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje ljudi navodi se rečima: "upotrebljivo do" posle čega se navodi datum ili podatak o tome gde se datum nalazi na ambalaži.

Pravila za navođenje roka trajanja i datuma zamrzavanja, kao i slučajevi u kojima nije potrebno navođenje roka trajanja data su u Prilogu 10 - Navođenje roka trajanja i datuma zamrzavanja, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (u daljem tekstu: Prilog 10).

Izvor: Vebsajt Novosti, M. N. S., 21.02.2018.
Naslov: Redakcija