Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O NAČINU PONAŠANJA I LIČNOM IZGLEDU POLICIJSKIH SLUŽBENIKA I DRUGIH ZAPOSLENIH U MINISTARSTVU UNUTRAŠNJIH POSLOVA: Pravilnik je na snazi od 22. februara 2018. godine. Između ostalog definiše se da se po činu mlađi službenik prvi predstavlja starijem, ali ruku pruža tek ako to prvo uradi onaj s višim činom


Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je Pravilnik o načinu ponašanja i ličnom izgledu policijskih službenika i drugih zaposlenih u ministarstvu unutrašnjih poslova ("Sl. glasnik RS", br. 13/2018), kojim se određuje kako će morati da se oblače i komuniciraju.

Nova pravila ponašanja odobrila je Vlada, a stupanjem na snagu, 22. februara 2018. godine. Službenicama u uniformi propisuje se izgled frizure, neće smeti da nose fluorescentne i upadljive lakove za nokte, nakit, ali ni napadnu šminku.

Pripadnici jačeg pola koji nose brkove  neće smeti da pređu ivicu gornje usne, a ako ih farbaju, mogu da ih farbaju samo u njihovu prirodnu boju kose. Zabranjeni su pirsing i tetovaže na vidljivim mestima, kosa ne sme da prekriva uvo, a zulufi ne smeju da prelaze ušnu resicu, a na javnom mestu službenici ne mogu da nose naočare za sunce upadljivih boja.

Navodi se i da se po činu mlađi službenik prvi predstavlja starijem, ali ruku pruža tek ako to prvo uradi onaj s višim činom, kao i da se službenici koji se sreću više puta pozdravljaju samo prilikom prvog susreta i prilikom odlaska s posla. Sve u svemu, 31 članom se definišu mnoge stvari, od kojih neke mogu da se podvedu pod poznavanje bontona, ali i kućnog vaspitanja.

Mišljenja oko novog Pravilnika su podeljena. Mnogi zaposleni misle da se ovim Pravilnikom preteralo jer se definiše čak i to koliko puta kolegi treba da kažete dobar dan. Posebno iritira obaveza da tokom sastanka ili ulaska u kancelariju pretpostavljenog morte da ustanete. To pravilo važi i kada izlazi.

Ipak, mnogi smatraju da su ova pravila morala da budu doneta, jer se poslednjih godina ne poštuju osnovne norme u ponašanju i izgledu.

Izvor: Izvor: Vebsajt Telegraf, 22.02.2018.
Naslov: Redakcija