Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PORESKA UPRAVA I REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU POTPISALI SPORAZUM O RAZMENI PODATAKA: Razmena podataka će smanjiti troškove i opterećenost privrede jer jednom dostavljen podatak nekoj državnoj instituciji neće morati ponovo da se dostavlja već će ga državni organi po potrebi razmenjivati


Poreska uprava Srbije i Republički zavod za statistiku potpisali su sporazum o korišćenju administrativnih podataka u statističke svrhe, kako bi se zvanična statistika brže usaglasila sa metodologijom i praksom EU.

Prelaskom na elektronsku poresku prijavu, kako navode iz PU, stvoreni su uslovi da se prikupljeni podaci Poreske uprave koriste u zvaničnoj statistici, korišćenjem administrativnih izvora podataka umesto prikupljanja podataka na svake pojedinačne institucije ili državnog organa.

Takav način razmene podataka, kako se ističe, značajno će smanjiti troškove i opterećenost privrede jer jednom dostavljen podatak nekoj državnoj instituciji neće morati ponovo da se dostavlja već će ga državni organi po potrebi razmenjivati.

Sporazum su potpisali direktorka Poreske uprave Dragana Marković i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Izvor: Vebsajt Blic, 21.02.2017.
Naslov: Redakcija