Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽAN SASTANAK ZAJEDNIČKOG ODBORA EU - SRBIJA ZA PRAĆENJE KORIŠĆENJA FONDOVA IPA: Neophodno dalje jačanje domaćih institucija koje upravljaju finansijskom pomoći EU, kao i važnost da se zadrže obučeni državni službenici koji rade na tim poslovima. Podržani su napori Ministarstva finansija da se ubrzaju realizacija pomoći EU i pripreme za IPARD program, koji će pomoći poljoprivrednicima i stimulisati ruralni razvoj


Na sastanku Zajedničkog odbora EU - Srbija za praćenje korišćenja fondova IPA o realizaciji projekata koje finansira EU, i pripremama za novu finansijsku pomoć EU, istaknuta je važnost nacionalnih sektorskih politika i strategija koje podupiru efikasno korišćenje pomoći EU.

Takođe je ukazano na značaj Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata i Nacionalnog odbora za investicije, kao primera dobre prakse u regionu, saopštila je Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

Na sastanku u Palati Srbija kopredsedavale su ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktorka za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susedstvo i politiku proširenja Evropske komisije Henoveva Ruis Kalavera.

Ministarka za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator naglasila je da je mnogo urađeno u procesu programiranja i sprovođenja IPA programa, ali da je važno ukazati na izazove u realizaciji, kao i na rešenost Srbije da potpuno sarađuje sa partnerima sa ciljem kvalitetnog i efikasnog upravljanja IPA fondovima.

"U tom kontekstu, Odbor za praćenje IPA, došao je do vrlo konkretnih i operativnih zaključaka koji će pomoći da se rezultati postižu na efikasniji način", istakla je Joksimović.

Kalavera je rekla da je efikasno korišćenje fondova EU od ključne važnosti kako bi građani Srbije mogli da imaju realne koristi od reformi i pre i posle pristupanja EU dodajući da je zajednički zadatak Srbije i EU da to i ostvare.

Učesnici sastanka su naglasili potrebu daljeg jačanja domaćih institucija koje upravljaju finansijskom pomoći EU, kao i važnost da se zadrže obučeni državni službenici koji rade na tim poslovima.

U saopštenju se navodi i da su na sastanku podržani napori Ministarstva finansija da se ubrzaju realizacija pomoći EU i pripreme za IPARD program (Instrument za pretpristupnu pomoć za ruralni razvoj) koji će pomoći poljoprivrednicima i stimulisati ruralni razvoj.

Odbor je pozvao sve nadležne institucije da prevaziđu zastoje u realizaciji investicionih projekata lokalnih samouprava koji se odnose na otpad i otpadne vode, kako bi u budućnosti mogli dobro da se iskoriste veći fondovi za ekološke projekte.

Takođe je Odbor naglasio značaj programa prekogranične saradnje i pozdravio započinjanje programa sa Makedonijom.

Odbor za praćenje IPA sastaje se jednom godišnje kako bi pratio sprovođenje finansijske pomoći Srbiji i realizaciju projekata u okviru IPA - glavnog finansijskog instrumenta EU za pomoć Srbiji.

U okviru IPA, Srbija bi trebalo da dobije 1,5 milijardi evra u periodu od 2014. do 2020. godine.

Kako je navedeno, EU je najveći donator u Srbiji i u proteklih 16 godina je poklonila više od tri milijarde evra bespovratnih sredstava u okviru IPA i drugih finansijskih instrumenata.

Sredstva su data za razne oblasti, od ekonomskog i socijalnog razvoja, preko obrazovanja, životne sredine, inovacija i preduzetništva, i poljoprivrede, do vladavine prava i reforme javne uprave.

Izvor: Vebsajt RTV, 21.02.2017.
Naslov: Redakcija