Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI UZBUNJIVAČA: Predlogom za određivanje privremene mere može se zahtevati da sud odloži pravno dejstvo akta, zabrani vršenje štetne radnje, kao i da naloži otklanjanje posledice prouzrokovane štetnom radnjom. O predlogu za određivanje privremene mere sud će odlučiti u roku od osam dana od dana prijema predloga


Šestoro ljudi dobilo je sudsku zaštitu i vraćeno je na svoje radno mesto od kad je počeo da se primenjuje Zakon o zaštiti uzbunjivača ("Sl. glasnik RS", br. 128/2014 - dalje: Zakon), 5. juna 2015. godine. Prema ovom Zakonu, ako pretrpe odmazdu od firme koju su prijavili, sud je obavezan da vrati uzbunjivače na posao u roku od osam dana. Kako kažu u Ministarstvu pravde, bilo je slučajeva da su vraćeni i za dva dana.

Prvi uzbunjivač koji je vraćen u svoju kancelariju dobio je otkaz zbog prijavljivanja korupcije i zloupotrebe direktora samo dan pre početka primene Zakona. Njegovu prvu tužbu sud je odbio, ali je Apelacioni sud u Beogradu poništio prvostepenu odluku i vratio predmet na ponovno odlučivanje. Tako je Viši sud, 22. oktobra 2015. godine, doneo rešenje i privremenom merom naložio poslodavcu da ga vrati na posao do pravosnažnog okončanja sudskog postupka. Za tu prvu privremenu meru sudu je trebalo nešto manje od četiri meseca. Dakle, probili su zakonski rok. Naredni postupci bili su daleko brži. Među onima koji su opet na starom radnom mestu su i dva policajca.

Vladimir Radomirović iz portala "Pištaljka" koja ima i savetovalište za uzbunjivače, kaže da su do sada četiri osobe kojima su pomogli vraćene privremenom sudskom merom na posao. Od toga, jedan je radio u privatnoj firmi u Rumi i Viši sud u Sremskoj Mitrovici ga je vratio za samo dva dana. - Americi je bilo potrebno dve i po godine od usvajanja ovakvog zakona do prve privremene mere. Srbija za sedam meseci ima već pet ili šest takvih mera - kaže Radomirović.

Za brze postupke posebno je "zaslužna" zakonska odredba po kojoj je teret dokazivanja na tuženom, odnosno firmi koja ga je izbacila, a ne na uzbunjivaču.

I u Ministarstvu pravde su zadovoljni primenom Zakona. Kako kaže državni sekretar Radomir Ilić, sada oni prema kojima se vrši neka vrsta odmazde, jer su prijavili korupciju, znaju koji je put - podnose tužbu sudu.

- Mada je zakonski rok osam dana, sud donosi rešenja i pre tog roka. Edukovali smo više od 500 sudija, a uskoro ćemo organizovati edukaciju i za advokate. Primećeno je da sud ponekad odbija tužbe koje pišu jer se vidi da im nije dovoljno jasan mehanizam primene Zakona - kaže Ilić.

"Pištaljka" je uočila i skok broja prijavljenih slučajeva korupcije i obraćanja advokatima od početka primene Zakona. Pre primene bilo ih je po četrdesetak mesečno, a od prošlog juna broj je skočio na oko 90.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 19.02.2016.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija