Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE I ENERGETSKA ZAJEDNICA JUGOISTOČNE EVROPE USAGLASILI AKTIVNOSTI ZA REORGANIZACIJU JP "SRBIJAGAS"


Do 30. juna 2015. godine biće izvršeno pravno i funkcionalno razdvajanje operatora transportnog sistema, čime će biti stvoreni uslovi za otvaranje pregovora sa EU u oblasti energetike

 

U Ministarstvu rudarstva i energetike održan je sastanak ministra Aleksandra Antića i zamenika direktora Sekretarijata Energetske Zajednice jugoistočne Evrope, Dirka Bušlea na kome su usaglašene dinamika, mere i aktivnosti koje Vlada Srbije i JP "Srbijagas" sprovode u cilju reorganizacije ovog preduzeća, odnosno pravnog i funkcionalnog razdvajanja operatora transportnog sistema.

U skladu sa Zaključkom Vlade, predviđeno je da se do 30. juna 2015. godine izvrši pravno i funkcionalno razdvajanje operatora transportnog sistema, čime će Republika Srbija ispuniti međunarodno preuzete obaveze. Na taj način biće stvoreni uslovi za otvaranje pregovora sa EU u oblasti energetike.

Na sastanku je definisana precizna dinamika svih usaglašenih aktivnosti i dogovoreno je da će Sekretarijat srpskoj strani pružiti svu neophodnu stručnu pomoć za realizaciju reorganizacije JP "Srbijagas", kao i da će Ministarstvo rudarstva i energetike informisati Sekretarijat o realizaciji dogovorenih aktivnosti. 

Izvor: Vebsajt Ministarstva rudarstva i energetike, 21.02.2015.