Zastava Bosne i Hercegovine

NOVE OBAVEZE ZA PREDUZEĆA OD 1. FEBRUARA 2024. GODINE: Direktiva EU nalaže dodatne standarde


Od 1. februara firme u Srbiji moraće da izveštavaju i o nefinansijskim podacima, nalažu direktive Evropske unije. To se odnosi na društvenu odgovornost, korporativno upravljanje i zaštitu životne sredine. Od 2026. godine plaćaće se i novčane kazne za nekontrolisanu emisiju štetnih gasova.

Nekada je bilo dovoljno da firma vodi knjigovodstvo i ima protivpožarnu zaštitu kako bi izašla na tržište. Sada firme moraju da brinu i o takozvanim ISG standardima - tačnije, da vode računa o transparentnom rukovođenju, rodnoj ravnopravnosti, rasponu plata, reciklaži i poreklu sirovina i energije.

Na osnovu toga firme predviđaju događaje, dugoročno opstaju i to knjiže u poslovne knjige. Da li su u toj kategoriji i male firme?

- To su firme koje imaju poslovanje na svetskom tržištu koje takvu vrstu ponašanja već sad od njih zahteva. Dakle, uglavnom velike firme i oseća se potreba da se svest o tome podigne na vreme pre nego što to bude lokalno obavezno izveštavanje. Ali pored toga, ja mislim da ponašanje na lokalnom tržištu već sada je pod radarom stranih investitora i velikih firmi koje će početi da izbegavaju one koji nemaju ISG strategije jer nemaju takvu vrstu ponašanja - navodi Biljana Bogovac, direktorka kompanije Price Waterhouse Coopers za Srbiju.

Počele su i prve obuke za primenu standarda. Uključeni su i dobavljači. Za sada dobro ide, kažu stručnjaci.

- Prevashodno problem je sa metalskom industrijom. Tu će, oko 2.000 kompanija iz Srbije biti u obavezi krajem januara da podnesu prvi izveštaj o emisijama. Situacija nije ništa bolja ni u EU pošto je u isto vreme ta regulativa uvedena i za EU i za ostatak sveta. Prema nekim statistikama u septembru oko 50 odsto kompanija u EU nije znalo da će morati da integriše te izveštaje - navodi dr Radman Šelmić, savetnik direktora PKS-a za zelenu ekonomiju.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 20.01.2024.
Naslov: Redakcija