Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O BLIŽIM USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I ELEMENTIMA ZA PAUŠALNO OPOREZIVANJE OBVEZNIKA POREZA NA PRIHODE OD SAMOSTALNE DELATNOSTI: U toku je uručenje rešenja poreskim obveznicima i njihovo postavljanje na portal uprave. Obveznici mogu da preuzimaju rešenje isključivo posredstvom digitalnog kvalifikovanog sertifikata, a ukoliko ga ne poseduju mogu da ovlaste bilo koga da preuzme rešenje umesto njih


Početnici u biznisu u prve tri godine imaju dodatno umanjenje poreske osnovice do 20 odsto, dok mlade do 30 godina i starije od 55 očekuje 10 odsto umanjenja. Obaveza podnošenja poreske prijave PPDG-1 prilikom registracije ukinuta je od ove godine, a preduzetnicima paušalcima Poreska uprava više neće donositi rešenja u papirnoj formi i dostavljati ih obveznicima putem pošte. Poresko rešenje ubuduće će im biti isporučeno elektronskim putem na portalu Poreske uprave, a pogodnost za sve te obveznike biće to što će svaki od njih na početku godine, već u toku prve polovine januara, znati koliki ih tačno iznos obaveza očekuje u toku poslovne godine.

Kako ističe Dragan Agatunović, načelnik u Sektoru za kontrolu Poreske uprave, već sada je u toku uručenje rešenja poreskim obveznicima i njihovo postavljanje na portal uprave.

- Obveznici mogu da preuzimaju rešenje isključivo posredstvom digitalnog kvalifikovanog sertifikata, a ukoliko ga ne poseduju mogu da ovlaste bilo koga da preuzme rešenje umesto njih. Novoosnovani paušalci dobiće rešenje u roku od 48 sati od dana osnivanja preduzetničke delatnosti, takođe u elektronskom obliku. Dodatna korist za novoosnovane preduzetnike je to što će se registraciona prijava u APR-u smatrati podnetom poreskom prijavom i zahtevom - objašnjava Agatunović.

Sem što pretpostavlja pojednostavljivanje načina i postupaka utvrđivanja paušalnog prihoda, automatizaciju postupka i donošenje rešenja u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave, unapređeni sistem paušalnog oporezivanja podrazumeva i dodatne poreske olakšice i umanjenja za preduzetnike i početnike u poslovanju. To znači da će početnici u biznisu u prve tri godine imati dodatno umanjenje poreske osnovice do 20 odsto, dok mlade do 30 godina i starije od 55 očekuje dodatnih 10 odsto umanjenja poreske osnovice.

- Uvedene su olakšice i za trudnice, porodilje i osobe s invaliditetom, koje će kao početnici u biznisu imati dodatnih 15 odsto umanjenja poreske osnovice. Stari zanati imaju najveće umanjenje poreske osnovice, do 50 procenata - podseća Agatunović, ističući da će sve novine doprineti ukidanju kašnjenja poreskih rešenja.

Biće eliminisane i subjektivne procene poreskih inspektora u postupku donošenja rešenja jer će se ubuduće sve izračunavati na osnovu objektivne formule, automatski putem.

- Važno je da će se Poreska uprava znatno rasteretiti troškova i bespotrebne administracije. Cilj svih mera je podsticanje aktivnosti za otvaranje preduzetničkih delatnosti i zapošljavanje što većeg broja radnika u Srbiji - ističe načelnik u Sektoru za kontrolu Poreske uprave.

Putem portala "E-porezi" privrednici imaju mogućnost da bez naknade podnesu poreske prijave, a Poreska uprava omogućila im je i izdavanje elektronskih uverenja o plaćenim obavezama bez naknade. Iako su troškovi registracije elektronskim putem niži nego prilikom odlaska na šalter APR-a, u toku prošle godine svega 3,9 odsto privrednih društava i 5,5 odsto preduzetnika iskoristilo je mogućnost da se registruje elektronski.

Izvor: Vebsajt Politika, Marija Brakočević, 18.01.2020.
Naslov: Redakcija