Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O TEHNIČKOM PREGLEDU VOZILA: Neispravne kočnice i upravljački mehanizam najčešći su razlog zbog kojeg vozila ne mogu da prođu tehnički pregled


Od početka primene novog Pravilnika o tehničkom pregledu vozila ("Sl. glasnik RS", br. 31/2018 i 70/2018), kojim su propisana stroža pravila, prošlo je šest meseci....

Prema podacima Auto-moto kluba "Novi Sad", vlasnici automobila počeli su više da vode računa o ispravnosti svojih automobila, te je sve manje vozila koja budu vraćena na ponovni tehnički pregled.

Neispravne kočnice i upravljački mehanizam najčešći su razlog zbog kojeg vozila ne mogu da prođu tehnički pregled.

Međutim, takvih je sve manje, jer su pooštrena nova pravila navela vozače da bolje održavaju svoja vozila te je sve manje onih koji sa tehničkog pregleda budu upućeni na popravku.

"Vozače koji nisu išli na tehnički pregled e sa njima imamo malo više problema jer oni imaju malo više nepravilnosti na vozilima i to se polako dovodi u red. Dolaze automobili sve čistiji na tehnički pregled, uredniji i sa ispravnijim kočionim sistemom mada je tu i najveći broj nepravilnosti koje se otkrivaju još uvek", kaže Miroslav Mihajlović iz Auto-moto kluba "Novi Sad".

Najviše negodovanja izazvala je visoka cena tehničkog pregleda, ali i obavezno fotografisanje vozila. Prema rečima Mihajlovića uskoro će biti obavezno snimanje vozila tokom kontrole.

"Pripremamo se i za snimanje, biće i snimanje tehničkog pregleda. Fotografisanje je dovelo do toga da se auto mora pojaviti na tehničkom pregledu. Mi ga moramo fotografisati iz pet pozicija, da se vide tablice, da se vidi vozilo, da se vidi pregledač vozila znači kratko i jasno, uvodi se polako red", dodaje Mihajlović.

Prema novom Pravilniku tehnički pregled ne može da prođe vozilo neispravnog kočionog sistema i upravljačkog mehanizma, automobili koji imaju dubinsku rđu, foliju na staklima, kao i vozila koja imaju neatestirane kuke.

Izvor: Vebsajt RTV, 18.01.2019.
Naslov: Redakcija