Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O SOCIJALNIM KARTAMA


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je izjavila da se intenzivno radi na pripremi boljeg sistema socijalnih davanja i da je plan da do kraja 2019. godine bude usvojen Zakon o socijalnim kartama.

"Socijalne karte biće jedan od najtežih i najkompleksnijih poslova koji nas očekuje, ali ukoliko se sistem napravi kako treba to će biti i najveća sistemska promena u našoj socijalnoj politici", ukazala je Brnabić na sednici Nacionalnog konventa o EU.

Najavila je da će do kraja jula biti napravljena evidencija svih postojećih korisnika socijalne pomoći koja će biti na jednom mestu, u Državnom data centru.

Kako je precizirala, tačno će se znati koliko se i kome mesečno isplaćuje socijalna pomoć.

Kada bude usvojen zakon, navela je premijerka, očekuje se da će biti potrebno oko godinu dana za uspostavljanje validne baze podatka i za njihovu razmenu sa drugim institucijama.

"Mora da se uvede evidencija za sve postojeće korisnike, odnosno registar socijalnih karata gde će se podaci ukrštati kako se ne bi dolazilo u situaciju da po socijalnu pomoć dolazi neko u ‘audiju 8’ što se trenutno i dešava", ukazala je premijerka.

Istakla je da će posle te reforme tačno znati ko treba da prima socijalnu pomoć i da će izdvajanja iz budžeta za najugroženije biti veća.

Izvor: Vebsajt Danas, 18.01.2019.
Naslov: Redakcija