Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PREVOZU PUTNIKA U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU: Predviđeno da pravna lica snose istu odgovornost ukoliko u okviru njihovih udruženja rade neregularni taksisti


Komunalna policija i gradski saobraćajni inspektori privremeno su oduzeli još dva automobila zbog nelegalnog taksiranja, što je ukupno 23 automobila od kako je akcija počela pre malo više od tri nedelje i najavili su i inspekciju taksi udruženja. Ovakvu akciju podržavaju legalni taksisti, ali i građani koji su meta vozača koji nelegalno taksiraju.

Komunalna policija zatražila je od taksi udruženja da hitno dostave spisak krovnih tabli koje su izdali kako bi se utvrdilo da li neke od njih koriste nelegalni taksisti.

- Zakon o izmenama i dopunama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ("Sl. glasnik RS", br. 83/2018) sada je prvi put predviđeno da pravna lica snose istu odgovornost ukoliko u okviru njihovih udruženja rade neregularni taksisti. Dakle, neće više biti kažnjavani samo vozači koji su koristili te krovne oznake, već i oni koji su im to omogućili- objašnjava Aleksandar Bijelić, predsednik Udruženja taksista Srbije.

Osim problema sa oznakama, koja su se našla u rukama divljaka, evidentan je i veliki broj taksista koji rade u prestonici, a imaju taksi dozvole iz drugih gradova. U skoro 90 odsto slučajeva iz - Apatina.

- Apatin je akutni problem, nemamo takvih situacija u drugim gradovima. Moram da napomenem da će protiv lica koja su odgovorna za takvu situaciju u tom gradu biti podnete krivične prijave - upozorava Bijelić.

Kako kaže, kada se i tamo bude primenjivao Zakon, biće isključena mogućnost da u jednom gradu dobijete taksi dozvolu, a radite u drugom.

Zakonom je propisano koliko koji grad može da ima taksista. Za sve koji budu kršili propis kazne će biti od 150.000 do 500.000 dinara, dobijaće privremenu zabranu rada i privremeno će im biti oduzeta vozila.

Bijelić najavljuje da će taksi udruženja ubuduće morati da imaju jedinstvenu cenu za putnike, te pojedinci neće moći samostalno da određuju popuste niti da varaju građane i naplaćuju vožnju više nego što ona košta.

Izvor: Vebsajt Blic, R. Bjelić, 19.01.2019.
Naslov: Redakcija