Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O ELEKTRONSKOJ UPRAVI: Predviđena je obaveza primene modernih tehnologija u svim administrativnim postupcima koje građani i privreda imaju sa državom


Predlog zakona o elektronskoj upravi, koji je usvojen na poslednjoj sednici Vlade Republike Srbije, prvi put će u praksi na sistemski način obavezati na primenu modernih tehnologija u svim administrativnim postupcima koje građani i privreda imaju sa državom.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je digitalizacija prioritet Vlade, a da je suština u promeni načina na koji se pružaju javne usluge primenom novih tehnologija.

On je istakao da je težnja da se papiri pošalju u arhive i istoriju, gde im je u savremenom svetu i mesto.

Predlog zakona o elektronskoj upravi jedan je od osnovnih stubova razvoja potpune i funkcionalne e-uprave.

"Očekujemo da će efekte ovog zakona osetiti svi, i građani i privreda, ali i zaposleni u upravi, jer omogućavamo bezbedno korišćenje savremenih informacionih i komunikacionih tehnologija što olakšava i ubrzava komunikaciju sa i između državnih službi. Time smanjujemo potrebu da građani i privrednici obijaju pragove različitih institucija i osiguravamo realne šanse da oni brže završavaju poslove koje imaju sa upravom i da ih to manje košta. To će podići stepen njihovog zadovoljstva, a službenicima olakšati rad", rekao je Ružić.

Ministar je naglasio da način rada na koji obavezuje ovaj propis omogućava i smanjenje administrativnih troškova i povećava pravnu sigurnost i transparentnost rada čime se, kako je naveo, smanjuje i prostor za korupciju i druge vidove zloupotreba vršenja javnih ovlašćenja.

"Kada u rad uprave uvedete savremene tehnologije, softvere, kada onemogućite da neki papir stoji u nečijoj fioci, iskljujete i svaku mogućnost da rešavanje zahteva građana zavisi od volje pojedinca", rekao je Ružić.

Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici održanoj 18. januara 2018. godine Predlog zakona o elektronskoj upravi, koji bi trebalo da omogući jednostavnije, transparentnije i efikasnije funkcionisanje elektronskih javnih servisa.

Izvor: Vebsajt RTV, 20.01.2018.
Naslov: Redakcija