Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

EVROPSKA KOMISIJA: Od 2019. godine uvodi se PDV za pošiljke van EU naručene preko interneta, vrednosti do 22 evra. Uvešće se i pravilo prema kojem će velike platforme za onlajn kupovinu biti odgovorne za osiguravanje naplate PDV-a za proizvode koje prodaju, a koji su proizvedeni van Evropske unije


Evropska komisija 2019. godine uvodi PDV za pošiljke van EU naručene preko interneta, vrednosti do 22 evra, koje su do sada bile izuzete od oporezivanja.

Najviše takvih pošiljaka stiže iz Kine i SAD.

To je deo većeg paketa mera za poboljšanje naplate PDV-a.

Zemlje članice EU, prema procenama koje je iznela EK, godišnje gube pet milijardi evra prihoda od PDV-a zbog izuzeća od oporezivanja pošiljki male vrednosti, a do 2020. godine ta brojka bi se popela na sedam milijardi evra. Takva procena Evropske komisije se, naravno, može gledati i iz drugog ugla, jer se radi o pet milijardi evra koje će kupci od sledeće godine morati dodatno da plaćaju za robu koju kupe.

Analiza je pokazala je da čak 65 odsto pošiljki iz "trećih zemalja", odnosno nečlanica EU, nije bilo oporezovano. Takođe, procenjuje se da oko 25 milijardi evra trgovine sa zemljama izvan EU nije obuhvaćeno PDV-om. Evropska komisija smatra da su zemlje članice oštećene i za oko milijardu evra PDV-a zbog zloupotrebe izuzeća od PDV-a pošiljaka male vrednosti.

Naime, primećeno je da trgovci i znatno skuplje predmete označavaju kao pošiljke male vrednosti, do 22 evra, kako bi se izbeglo plaćanje PDV-a. Evropska komisija smatra da se tako stvara nelojalna konkurencija.

Uvešće se i pravilo prema kojem će velike platforme za onlajn kupovinu biti odgovorne za osiguravanje naplate PDV-a za proizvode koje prodaju, a koji su proizvedeni van Evropske unije. To će se odnositi i na robu koja je već uskladištena u EU, a koja se neretko prodaje bez PDV-a kupcima na tržištu Evropske unije.

Izvor: Vebsajt 021, 21.01.2018.
Naslov: Redakcija