Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O VOJNOJ, RADNOJ I MATERIJALNOJ OBAVEZI: U toku je uvođenje mladića rođenih 1999. godine u vojnu evidenciju, kao i starijih koji iz bilo kojeg razloga nisu izvršili ovu zakonsku obavezu. Upis u vojnu evidenciju obavlja se u svim centrima Ministarstva odbrane pri lokalnim samoupravama (nekadašnji vojni odseci), radnim danima od devet do 15 časova. Državljani Srbije koji žive u inostranstvu treba da se obrate ambasadama ili konzulatima Srbije. Za neodazivanje na poziv zaprećena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara ili kazna zatvora do 60 dana


Ministarstvo odbrane od Nove godine uvodi u vojnu evidenciju mladiće rođene 1999. godine, koji tokom 2017. postaju punoletni, kao i one starije koji iz bilo kojeg razloga nisu izvršili ovu svoju obavezu. Upis u vojnu evidenciju obavlja se u svim centrima Ministarstva odbrane pri lokalnim samoupravama (nekadašnji vojni odseci), radnim danima od devet do 15 časova. Sa sobom treba poneti ličnu kartu ili drugi dokument na osnovu kojeg se može utvrditi njihov identitet. Državljani Srbije koji žive u inostranstvu treba da se obrate ambasadama ili konzulatima Srbije.

Iako je reč o proceduri koja se sprovodi svake godine, ovog puta ona je privukla pažnju javnosti jer se u poslednje vreme sve češće govori o mogućnosti za ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka. U Ministarstvu odbrane su izričiti – uvođenje u vojnu evidenciju ne znači odlazak u kasarnu, odnosno služenje vojnog roka. Ali, nisu u pravu ni oni koji su, kada je pre nekoliko godina suspendovano obavezno služenje vojnog roka, zaključili da više nikad neće imati bilo kakav dodir sa sistemom odbrane.

Uvođenje u vojnu evidenciju je danas, kada postoji isključivo dobrovoljno služenje roka, jedini kontakt mladića na koje se ovo odnosi sa vojskom – kaže kapetan bojnog broda Petar Bošković, načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane.

Do kraja februara na snazi je opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju, a posle toga slaće se pojedinačni pozivi onima koji se nisu odazvali. Nadležni ističu da nema razloga za izbegavanje upisa u vojnu evidenciju, ali i upozoravaju da, pošto je reč o zakonskoj obavezi, propisane su i kazne za neodazivanje. Reč je o prekršajnoj odgovornosti zbog kršenja Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi ("Sl. glasnik RS", br. 88/2009 i 95/2010), za šta je zaprećena kazna od 10.000 do 50.000 dinara ili kazna zatvora do 60 dana.

Kapetan bojnog broda Bošković kaže da neće biti sankcionisani mladići stariji od 1999. godišta, koji nisu uvedeni evidenciju, ako se sada odazovu na opšti poziv.

Onima koji nisu upisani, Ministarstvo odbrane ne može izdati uverenje o regulisanoj vojnoj obavezi (u šta spada upis u vojnu evidenciju), a koje je neophodno za ostvarivanje nekih prava.

Pri upisu, mladići se izjašnjavaju i da li su zainteresovani za dobrovoljno služenje vojnog roka koje traje šest meseci. Zainteresovanima za oblačenje uniforme, odlazak u kasarne i vojničku obuku ovo se omogućava uz, ako to žele, kasniju mogućnost zasnivanja radnog odnosa u Vojsci Srbije.

Izvor: Vebsajt Politika, Milan Galović, 19.01.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija