Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Jedan od problema sa elektronskim zdravstvenim knjižicama je ažuriranje podataka o osiguranicima, zbog čega se dešava da čitač kartice pokaže da lice nije osigurano, iako su doprinosi plaćeni. Sistem se ažurira svakodnevno tvrde u RFZO i navode obavezu poslodavca da kada uplati doprinose putem e-maila podnese zahtev RFZO-u za overu knjižice


Sa početkom 2017. godine stare zdravstvene knjižice su postale prošlost. Ipak, novi sistem, sa elektronskim zdravstvenim karticama, još nije zaživeo. Poteškoće pravi, na primer, to što Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO) ne ažurira redovno podatke o osiguranicima, pa se događa da odete kod lekara, a da čitač kartice pokaže da niste osigurani, iako su doprinosi plaćeni. Pacijent tada ostaje bez bolovanja i prava na besplatan lek.

Hitni slučajevi, trudnice i deca prolaze svakako, ali šta sa onima koji nisu zaštićeni? Sa njima ima problema - potvrđuju u domu zdravlja "Palilula". Nove kartice sapliću se o internet vezu ili neažurnu bazu RFZO-a - pa lekar osim saveta ne može da potpiše recept ili bolovanje.

"Imamo situacije da korisnici misle da smo mi ti koji ne želimo da realizujemo uslugu, imamo situacije da su oni uredno zakazani, da imaju zakazane preglede od ranije, sistematske preglede, ali je to prosto nemoguće, to sve bi išlo na teret zdravstvenih ustanova. Poenta je da imamo korisnika u sistemu i da je ta baza ažurirana, to je nešto što je nama najbitnije", kaže Slavica Đorđević, spec. struk. med. sestra.

Sistem se ažurira svakodnevno tvrde u RFZO, ali nisu ažurne firme. Ukoliko kartice nisu gotove, poslodavci su dužni da radnicima nabave potvrde od fonda, ali i da isti obaveste o uplati doprinosa. Tvrde da su o toj proceduri filijale obavestile preduzeća.

"Ono što je važno da kažemo je da je obaveza poslodavca da kada uplati doprinose podnese putem e-maila zahtev RFZO-u da se overi knjižica", rekao je Nemanja Velikić iz RFZO.

Peripetijama tu nije kraj. Ako vam na novoj kartici, na primer, otpadne čip morate lično na šalter RFZO-a. Tamo će izdati potvrdu pomoću koje idete lekaru, dok čekate besplatnu popravku.

Izvor: Vebsajt N1, Adam Santovac, 21.01.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija