Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SAOPŠTENJE SA SEDNICE VLADE AP VOJVODINE ODRŽANE 22.1.2014. GODINE


Vlada AP Vojvodine je na sednici, kojoj je predsedavao potpredsednik Vlade APV prof. dr Dragoslav Petrović, razmotrila i usvojila informaciju o učešću AP Vojvodine u pregovorima o članstvu Republike Srbije u Evropskoj uniji. Proces pregovora za članstvo u EU u suštini podrazumeva rad na unutrašnjem planu u smislu usvajanja pravnih tekovina EU i njihove implementacije, odnosno reformskih koraka, pri čemu je neophodan konsenzus svih aktera.

Autonomna Pokrajina Vojvodina aktivno je bila uključena u faze koje su prethodile otvaranju pregovora o članstvu Republike Srbije u Evropskoj uniji. Nakon konsultacija sa šefom Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji Tanjom Mičević, u oktobru prošle godine u Vladi Vojvodine, dogovoreno je da članovi Vlade APV i eksperti koje Vlada APV predloži, uzmu učešće u svim telima i po svim pregovaračkim poglavljima procesa pregovaranja. Povodom učešća u procesu pregovora o članstvu naše zemlje u Evropskoj uniji, trenutno je angažovano 65 predstavnika pokrajinske administracije i drugih pokrajinskih institucija, koji su prošli obuke za učešće u pregovaračkom procesu.

Vlada Vojvodine je na sednici donela zaključak prema kojem očekuje da predstavnici iz pokrajine budu najdirektnije uključeni u širok krug pitanja, koja su tema pretpristupnih razgovora. Pokrajinska administracija će sve svoje kapacitete staviti na raspolaganje institucijama koje koordiniraju ove aktivnosti, ističe se u zaključku.

Inače, AP Vojvodina dostavila je Kancelariji za evropske integracije Vlade Republike Srbije Informaciju o Odgovorima Autonomne Pokrajine Vojvodine na Upitnik Evropske komisije u cilju pripreme mišljenja o zahtevu Republike Srbije za članstvo u Evropskoj uniji iz januara 2011. godine. Informacija je inkorporirana u objedinjenom odgovoru na upitnik, koji je Republika Srbija dostavila Evropskoj komisiji.

Na sednici je razmotrena i informacija o obuhvatu dece obaveznim pripremnim predškolskim programom sa osvrtom na inkluzivno vaspitanje i obrazovanje u predškolskim ustanovama u školskoj 2013/2014. godini. Konstatovano je da se broj predškolskih ustanova u našoj pokrajini nije promenio. Pored 44 predškolske ustanove, pripremni predškolski program za decu u godini pred polazak u osnovnu školu, ostvaruju se i u 52 osnovne škole. U školskoj 2013/2014. godini pripremnim predškolskim programom u predškolskim ustanovama i osnovnim školama u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, obuhvaćeno je ukupno 18.210 dece raspoređene u 1.079 vaspitnih grupa. Od tog broja, pripremnim predškolskim programom u predškolskim ustanovama obuhvaćeno je 16.724 ili 91,84% dece u 979 vaspitnih grupa. U organizaciji osnovnih škola pripremnim predškolskim programom obuhvaćeno 1.486 ili 8,16% dece, raspoređene u 100 vaspitnih grupa. Ukupan broj dece u odnosu na prošlu školsku godinu manji je za 600 ili 3,19%, što je uslovljeno demografskim padom.

Članovi Vlade Vojvodine usvojili su i informaciju o prijemu učenika u domove učenika na teritoriji AP Vojvodine u školskoj 2013/2014. godini. U 13 domova u AP Vojvodini, ove školske godine je konkurisalo 3.088 đaka, od kojih je primljeno 2.712 korisnika. U odnosu na prethodnu školsku godinu, broj primljenih učenika u domove jeste veći za 36 učenika.

Izvor: Vebsajt Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, 22.1.2014.