Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDSTAVLJEN PROJEKAT "TUŽILAČKA ISTRAGA NA ZAPADNOM BALKANU": Najveću prepreku za kvalitetno obavljanje tužilačke istrage predstavljaju nedovoljan broj tužilaca, tužilačkih pomoćnika, osoblja i neadekvatni prostorni i tehnički uslovi


Čak 96 odsto ispitanih tužilaca i 87 odsto ispitanih policajaca smatraju da bi kriminalistička policija trebalo da bude pod kontrolom tužilaštva - zaključak je sa predstavljanja projekta "Tužilačka istraga na zapadnom Balkanu - Kako da postanemo efikasniji".

Ovaj projektat, sproveden je u direktnoj kooperaciji Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije i istraživačke agencije CeSID, a planiran u prvoj polovini 2016. godina, dok je terenski rad trajao u periodu između 20. jula i 10. avgusta 2016. godine i sproveden je na uzorku od 260 tužilaca raspoređenih u 50 gradova/opština iz cele Srbije i 52 pripadnika policije iz 14 od 26 postojećih policijskih uprava.

Kako je naveo Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca, osnovni cilj projekta je bio pružanje podrške efikasnom i delotvornom upravljanju pravosuđem u Srbiji i to kroz razmenu iskustava i uspešnu implementaciju tužilačke istrage koja je uvedena novim krivičnim procesnim zakonodavstvom Srbije.

- U želji da istraživački instrument koji je korišćen prilikom sprovođenja ovog istraživanja bude što kvalitetniji, na njemu su pored Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, radili CeSID i predstavnici Kriminalističko – policijske akademije, a upitnik je testiran na dve fokus grupe: prva je organizovana u Nišu sa predstavnicima tužilaštva, a druga u Valjevu sa predstavnicima policije - naveo je Stefanović.

Prema njegovim rečima više od 80 odsto ispitanih tužilaca, najveću prepreku za kvalitetno obavljanje tužilačke istrage predstavljaju nedovoljan broj tužilaca, tužilačkih pomoćnika, osoblja i neadekvatni prostorni i tehnički uslovi.

- Kada je reč o samom međusobnom odnosu tužilaštva i policije u sprovođenju tužilačke istrage, tužioci osnovni problem vide u postojećem zakonodavnom okviru i činjenici da rukovodeća uloga tužioca u predistražnom i istražnom postupku nije potkrepljena efektivnim mehanizmima koji bi omogućili da se ta uloga i faktički ostvari - dodao je on.

Kako je naveo Stefanović, istovremeno, i policija i tužilaštvo pokazuju visok stepen razumevanja za problem druge strane pokazuju veoma visok stepen saglasnosti da je jedino ispravno rešenje stavljanje kriminalističke policije" pod kapu tužilaštva".

- Takođe, svi su nedvosmisleno iskazali potrebu za novim zajedničkim obukama u cilju efikasnijeg i kvalitetnijeg postupanja - dodao je on.

Izvor: Vebsajt Blic, 20.12.2017.
Naslov: Redakcija