Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O IPARD PODSTICAJIMA ZA INVESTICIJE U FIZIČKU IMOVINU POLJOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA: Prvi konkurs u Srbiji za sredstva iz pretpristupnih fondova EU, za kupovinu traktora i druge mehanizacije, biće raspisan 25. decembra 2017. godine. Podnosilac mora da ima manje od 250 zaposlenih i godišnji promet ne veći od 50 miliona evra


Prvi konkurs u Srbiji za sredstva iz pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj (IPARD), za kupovinu traktora i druge mehanizacije, biće raspisan 25. decembra 2017. godine.

Kako je potvrđeno u Ministarstvu poljoprivrede, postupak raspisivanja poziva počeo je 20.12.2017. godine, a formalan poziv poljoprivrednicima biće objavljen u ponedeljak.

Poljoprivrednici će moći da konkurišu za ukupno 8,3 miliona evra bespovratnih sredstava za nabavku traktora i mehanizacije, odnosno da računaju na povraćaj oko 60 odsto vrednosti ulaganja, u čemu EU pomaže sa 75 odsto novca, dok se ostatak obezbeđuje iz budžeta Srbije.

Srbija će do 2020. godine moći da iskoristi ukupno 175 miliona evra iz IPARD fondova, a kako je ranije najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, u narednoj godini na raspolaganju bi trebalo da bude oko 50 miliona evra.

Za sredstva mogu da se prijave vlasnici porodičnih gazdinstava, preduzetnici, zadruge, mala i srednja agro preduzeća, ali ne i "tajkuni", ni oni koji imaju manje od dva hektara zemlje ili nedovoljan broj grla stoke.

Na novac ne mogu da računaju oni koji nisu prijavljeni u APR-u ili su u stečaju ili likvidaciji ili im je račun u blokadi duže od trideset dana.

Podnosilac mora da ima manje od 250 zaposlenih i godišnji promet ne veći od 50 miliona evra.

Novac iz IPARD fondova neće moći da se koristi za plaćanje poreza, carina, kupovinu, zakup ili lizing zemljišta i postojećih objekata, kao ni za kazne i sudske troškove i polovnu mehanizaciju, bankarske i putne troškove, doprinose u nature, ali ni troškove održavanja, amortizacije ili zakupa, troškove špedicije, prevoza i montaže.

Minimalna vrednost povraćaja novca iznosi 5.000 evra, a maksimalan iznos za određene investicije ide i do milion evra, a pojedinac može da ostvari maksimalan povraćaj od 1,5 miliona evra u vreme trajanja programa.

Drugi konkurs očekuje se u martu 2018. godine, a poljoprivrednici će moći da se prijave za novac potreban za kupovinu opreme za preradne kapacitete, kao i za marketing, za šta je namenjeno 11,7 miliona evra.

Svi detalji konkursa, kao što je lista prihvatljivih i neprihvatljivih troškova, moći će da se nađu na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Uprava za agrarna plaćanja je već obučila savetodavne stručne službe koje na terenu podučavaju poljoprivrednike o mogućnostima koje im pruža IPARD, a biće štampane i detaljan vodič za buduće korisnike sredstava.

Izvor: Vebsajt B92, 20.12.2017.
Naslov: Redakcija