Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA "PODIZANJE KAPACITETA ADVOKATURE ZA POSTUPANJE U KRIVIČNIM POSTUPCIMA" 22. DECEMBRA 2016.GODINE


Advokatska komora Srbije i Partneri za demokratske promene Srbija organizuju konferenciju povodom završetka projekta "Podizanje kapaciteta advokature za postupanje u krivičnim postupcima" 22. decembra 2016. godine, sa početkom u 12:00 časova u hotelu Crowne Plaza, Vladimira Popovića 10, Novi Beograd.

U maju 2012. godine Američko udruženje pravnika (American Bar Association Rule of Law Initiative – ABA ROLI) i Partneri za demokratske promene Srbija (Partneri Srbija), u saradnji sa Advokatskom komorom Srbije, i uz podršku US Department of State/Bureau for International Narcotics and Law Enforcement Affairs (INL), započeli su sprovođenje projekta "Podizanje kapaciteta advokature za postupanje u krivičnim postupcima" (Serbia Criminal Defense Capacity Program). Cilj projekta bio je da omogući bolji pristup građana pravdi kroz povećanje kapaciteta branilaca za adekvatno zastupanje klijenata. Konferencijom 22. decembra, obeležava se završetak projekta, osvrtom na postignute rezultate, i analizom efekata dosadašnje primene Zakonika o krivičnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 101/2011, 121/2012, 32/2013, 45/2013 i 55/2014).

U okviru Projekta organizovani su brojni treninzi, seminari i radionice na kojima su advokati unapređivali veštine zastupanja u krivičnim postupcima, kao i konferencije, paneli i simulacije suđenja na kojima su advokati, sudije i tužioci razmenjivali mišljenja o primeni novih i unapređenju postojećih instituta krivičnog postupka.

Sprovedena je i detaljna analiza korišćenja pritvora i drugih mera za obezbeđenje prisustva okrivljenog, kao i analiza primene i razvoj veština za zaključivanje sporazuma između javnog tužioca i okrivljenog.

Kao inovativan način prenošenja znanja u okviru ovog Projekta, organizovan je program usavršavanja putem interneta ("E-learning") kako bi novi instituti i veštine iz oblasti krivičnog postupka bili dostupni advokatima i njihovim pripravnicima iz svih delova Srbije.

Projekat je pružio i institucionalnu podršku uspostavljanju i razvoju Advokatske akademije Advokatske komore Srbije, koja organizuje programe kontinuiranog usavršavanja advokata i advokatskih pripravnika.

Tokom četiri godine trajanja projekta, u aktivnostima je učestvovalo preko 3.000 učesnika, dok E-learning program danas ima oko 1.300 korisnika iz cele Srbije.

Na Konferenciji, pored predstavnika advokature, učestvovaće i predstavnici Ministarstva pravde, pravosudnih organa, profesionalnih udruženja, pravnih fakulteta, međunarodnih organizacija, organizacija građanskog društva i medija.

Okupljenima će se obratiti:

  • Blažo Nedić, Partneri za demokratske promene Srbija,
  • Nela Kuburović, Ministar pravde,
  • Dragoljub Đorđević, Predsednik Advokatske komore Srbije.

Paneli:

I: Predstavljanje rezultata projekta "Podizanje kapaciteta advokature za postupanje u krivičnim postupcima"

Moderator: Ana Toskić, Partneri za demokratske promene Srbija

Panelisti:

  • Blažo Nedić, Partneri za demokratske promene Srbija
  • Jugoslav Tintor, advokat
  • Jasmina Milutinović, Sekretar Advokatske akademije
  • Radmila Radić Dudić, evaluatorka trening komponente projekta

II: Dosadašnja primena Zakonika o krivičnom postupku - preduzete aktivnosti, iskustva i preporuke za dalju primenu

Moderator: Ivan Ilić, Pravni fakultet, Univerzitet u Nišu

Panelisti:

  • prof. dr Stanko Bejatović, Pravni fakultet, Univerzitet u Kragujevcu dr Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda u Beogradu
  • dr Jasmina Kiurski, Republičko javno tužilaštvo, zamenik javnog tužioca Volter Perkel, pravni savetnik, Ambasada SAD u Srbiji
  • Žarko Marković, pravni savetnik, Odeljenje za vladavinu prava i ljudska prava, Misija OEBS u Srbiji
  • dr Veljko Delibašić, advokat

Izvor: Redakcija, 21.12.2016.