Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O PREUZIMANJU OBAVEZA AKCIONARSKOG DRUŠTVA ZA PROIZVODNJU PETROHEMIJSKIH PROIZVODA, SIROVINA I HEMIKALIJA "HIP-PETROHEMIJA" PANČEVO PREMA PRIVREDNOM DRUŠTVU "NAFTNA INDUSTRIJA SRBIJE" A.D. NOVI SAD I PRETVARANJU TIH OBAVEZA U JAVNI DUG REPUBLIKE SRBIJE: Predviđeno je da će država isplatiti dug Petrohemije iz Pančeva od 105 miliona evra prema Naftnoj industriji Srbije. Dug će biti isplaćen u šest rata, a prva rata od 20 odsto duga biće isplaćena do 31. decembra 2016. godine. Ostale rate biće isplaćivane na svakih šest meseci, do 15. juna 2019. godine, a iznosiće po 16 odsto ukupnog duga


Država će isplatiti dug Petrohemije iz Pančeva od 105 miliona evra prema Naftnoj industriji Srbije (NIS), predviđeno je Predlogom zakona o preuzimanju obaveza akcionarskog društva za proizvodnju petrohemijskih proizvoda, sirovina i hemikalija "HIP-Petrohemija" Pančevo prema privrednom društvu "Naftna industrija Srbije" a.d. Novi Sad i pretvaranju tih obaveza u javni dug Republike Srbije, koji je Vlada Republike Srbije dostavila Narodnoj skupštini na usvajanje po hitnom postupku

Kako je predloženo, dug će biti isplaćen u šest rata, a prva rata od 20 odsto duga biće isplaćena do 31. decembra 2016. godine. Ostale rate biće isplaćivane na svakih šest meseci, do 15. juna 2019. godine, a iznosiće po 16 odsto ukupnog duga.

Novac za isplatu duga Petrohemije biće obezbeđen u republičkom budžetu.

Po obrazloženju Vlade Republike Srbije, pretvaranje obaveza Petrohemije u javni dug neophodno je da bi se obezbedio normalan rad tog preduzeća i nastavila njegova reorganizacija u skladu sa međunarodno preuzetim obavezama.

Vlada je predvidela da NIS može svoja potraživanja od države po osnovu duga Petrohemije za isporučeni benzin ustupiti drugom pravnom ili fizičkom licu.

Ukupan dug Petrohemije prema NIS-u 30. novembra 2016. godine bio je oko 31,38 milijardi dinara.

Petrohemija od 2014. redovno izmiruje tekuće obaveze a u 2015. i 2016. godine je imala dobit.

Izvor: Vebsajt Novosti, 20.12.2016.
Naslov: Redakcija